Linköpingsfödda IT-chefen får jobb på Triona

För nya vd:n och koncernchefen Lena Ridström på tech-bolaget Triona var IT-spåret inte alltid självklart. Idag är hon en av de ledande kvinnliga cheferna inom IT i Sverige.

Lena Ridströms drivkrafter grundar sig i utveckling
"Jag vill alltid lära mig mer och är väldigt nyfiken. Jag är också tävlingsinriktad, man behöver noga vara det, man behöver vilja vara lite bätrre än de andra", säger hon.

Lena Ridströms drivkrafter grundar sig i utveckling "Jag vill alltid lära mig mer och är väldigt nyfiken. Jag är också tävlingsinriktad, man behöver noga vara det, man behöver vilja vara lite bätrre än de andra", säger hon.

Foto: Triona

Linköping2024-08-03 07:00

Att Linköpingsfödda Lena Ridström valde IT-branschen var inte givet. Under uppväxten och efter studenten var det nämligen hästar i fokus. Hon jobbade på Linköpings ridskola i ett år tills hon en dag skadade bäckenet så illa att det gick av på två ställen.

– Det var egentligen en ganska bra erfarenhet, man blir väldigt ödmjuk när man inser att det kunde blivit mycket värre, säger hon.

– Det finns forskning som visar på att kvinnor som jobbat med hästar tränas i ett ledarskap. Man kan inte vinna en häst genom att vara starkare, det är helt omöjligt, du måste vara tydlig i instruktioner och visa vem som bestämmer. Man lär sig att inte ge upp, fortsätter Lena Ridström.

Att sköta ett djur innebär också att du måste vara där varje dag. Även om det regnar, snöar eller är storm så måste man dyka upp.

Eftersom Lena inte kunde rida under sex månader så fick det bli fokus på studierna istället. Hon pluggade ekonomi på Linköpings universitet. I mitten av 90-talet var affärssystemsbranschen ny och snabbväxande och Lena hoppade på det tåget när hon började jobba på företaget IFS som säljare. 

– Därför ville jag hellre jobba med att sälja affärssystem än att arbeta som controller och med redovisning, säger Lena.

Enligt Lena handlar hennes arbete mycket om hur verksamheter kan effektiviseras med exempelvis affärssystem. Hon tror att AI kommer att förändra mycket men det är viktigt att tänka på att det är en teknologi och det är vi människor som ska använda den. 

– AI är banbrytande i att sammanställa och utveckla befintlig kunskap, men än så länge finns ingen kreativitet eller innovationskraft i själva AI-teknologin. Här kommer människan fortsatt att leda utvecklingen, säger Lena.

Vad är dina drivkrafter?

– När man jobbar tillsammans med andra människor och ser hur man utvecklas och får andra att utvecklas, då har jag roligt på jobbet och känner jag gör något bra. Jag vill alltid lära mig mer och är väldigt nyfiken. Jag är också tävlingsinriktad, man behöver vara det i denna branschen, säger Lena Ridström.

Nu blir hon ny chef för Triona och under 2023 blev Lena nominerad till "Sveriges yrkeskvinna" vilket för henne betydde mycket då hon arbetar mycket för att kvinnor ska få en rättvis plats i yrkeslivet.

– Det är viktigt att stötta kvinnor som vågar göra karriär, speciellt inom tech-branschen som i grunden är väldigt mansdominerad. Det är viktigt för unga kvinnor att se chefer som är kvinnor, då kan man se att det går att ha både familjeliv och karriär, säger Lena Ridström. 

Hennes år inom branschen har gett henne insikt i att det är viktigt att inte fokusera på manligt och kvinnligt utan att det handlar om att ha grundläggande bra värderingar.

– Då spelar det ingen roll om det är män, kvinnor, utlandsfödda eller vilken sexuell orientering man har. Alla ska få samma chans. Det är jätteviktigt med värderingar, säger Lena Ridström.

Att få en hög chefsposition på ett företag som 59-åring är ganska ovanligt i dag, vad tänker du om det?

– Det känns skitbra, jag är inte färdig, jag har jättemycket kvar att ge. Jag vill inte trappa ner, jag älskar det jag gör. Jag känner mig trygg med de uppgifter som kommer och jag har mina erfarenheter i ryggen, säger Lena Ridström.

Tips från Lena

Är man på ett jobb där man inte ser en grundläggande jämställdhetspolicy så är mitt råd att sluta. 

Välj en bra chef som har bra värderingar.

Säg JA! Kvinnor är så extremt lojala om det ringer någon om ett nytt jobb. En man, i större utsträckning, tackar ja och har bättre självförtroende i det. Våga säga ja, ta chanserna när dem kommer istället för att tro att man inte uppfyller alla krav. Vi måste våga ta chansen när den kommer, om man vill såklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!