Det är Nätverket mot cancer som står bakom utmärkelsen, och Gunilla Gunnarsson får det för att hon med "sitt helhjärtade engagemang arbetar för bättre cancervård för alla patienter.
– Patientmedverkan är oerhört viktig, säger hon, för mig och mitt team på Sveriges kommuner och landsting, SKL, och på Regionala cancercentrum, RCC.
– Det är en styrka att få med patienterna i utvecklingsarbetet – men det är inte alltid vi har samma uppfattning om vägen framåt! Därför är det extra roligt att få priset.
Som nationell cancersamordnare ska hon vara spindeln i nätet för cancervården.
– Jag hade jobbat som cancerläkare i 20 år och varit chef i Östergötland i sex år när det 2009 kom en nationell cancerstrategi. När annonsen om jobbet som nationell cancersamordnare kom så kändes det som om den skrivits för mig!
Gunilla Gunnarsson var väl insatt i vårdfrågorna och hade ett brett kontaktnät inom både kirurgi, urologi och onkologi, och hon hade erfarenhet av att jobba i politiskt styrda organisationer.
– Och det har varit roligt de här åren!
Vad står närmast på programmet?
– Det ena är att vi ska korta köerna genom att standardisera vårdförloppet i alla landsting. Hela vårdkedjan ska gås igenom för att korta väntetiderna och göra vården mer jämlik i landet. Förra året standardiserades vårdförloppet för fem cancerdiagoser, i år får vi ytterligare 13.
Och mer?
– Vi ska koncentrera cancervården för ovanliga cancerformer till färre ställen i landet. Då blir klinikerna specialiserade, får stor träning och bättre möjligheter till forskning.
Fotnot: Nätverket mot cancer är ett samarbete mellan cancerprofilerade patient- och intresseorganisationer och jobbar för cancerprevention, en rättvis cancervård och stärkta patienträttigheter.