Hon är SM-vinnare i trädklättring

Årets SM-vinnare i trädklättring säkerhetsbeskär just nu almar, lindar och hästkastanjer i Järnvägsparken i Linköping.

Arboristen Anneli Lewis Skoglund förbereder entrélinan för att kunna ta sig upp i ett av Järnvägsparkens stora träd.

Arboristen Anneli Lewis Skoglund förbereder entrélinan för att kunna ta sig upp i ett av Järnvägsparkens stora träd.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2014-07-10 18:30

Anneli Lewis Skoglund är en av Arbotekets fyra arborister som den här veckan sågar bort stora torra grenar, som skulle kunna skada människor om de blåser ned i Järnvägsparken.

SM-titeln till Linköping

För någon månad sedan deltog hon i Svenska trädföreningens SM-tävling i trädklättring i Göteborg. Ett trettiotal arborister ställde upp, varav fyra i damklassen. Där kapade 25-åriga Anneli Lewis Skoglund från Linköping åt sig SM-titeln. Tävlingsinslagen var flera. Bland annat gällde det att ta sig upp i träd med hjälp av linor så fort som möjligt, men även utföra arbetsklättringar genom trädets hela grenverk.

Varför vann du?

– Det var jämnt mellan oss, men jag gjorde det enkelt för mig genom att inte krångla till momenten. Det var nog därför, säger hon.

"Jag älskar träd"

För ett år sedan var hon klar med utbildningen till arborist vid Hvilans folkhögskola i Skåne och fick jobb i Linköping direkt. Hon växte upp i småländska Adelöv nära östgötagränsen och tog studenten på naturbruksgymnasiet i Tenhult.

– Det var i Adelöv som mitt intresse för träd började. Jag klättrade i allting när jag var barn, men framför allt i träd.

När hon upptäckte utbildningen till arborist via internet anade hon att det var ett yrke för henne.

– Det kändes optimalt på en gång. Jag gillar att vara ute och att arbeta fysiskt. Jag älskar träd och all kunskap man får via dem. De är mäktiga och man känner sig liten i jämförelse med dem. Att vara arborist är något jag vill hålla på med hela livet. Den dag jag inte klarar att klättra längre kan jag helt gå över till rollen som rådgivare.

För en arborist är tekniken livsviktig.

Är det inte ett farligt yrke?

– Visst, det är ett högriskyrke, men vi jobbar med mycket säkerhet. Man måste vara fokuserad hela tiden och planera vad man gör. Har man en dålig dag får man stanna på backen.

Teknisk klättrare

Det finns omkring 300 yrkesverksamma arborister i landet och cirka 10 procent av dem deltog i SM-tävlingen, men ingen av hennes kolleger.

– Fast vi var med och hejade på Anneli! Hon är en praktisk och teknisk klättrare, mycket noggrann, säger Petter Karlquist, Arbotekets grundare – inte så litet stolt över att ha en SM-segrare i sitt arbetslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om