Hon är första tonårsyogaläraren

Ungdomar i dag är mer stressade än för 20 år sedan. Det anser Ann-Charlotte Landelius som varit lärare i två decennier. Nu hjälper hon stressade unga att komma ner i varv – med yoga.

På Yogahuset i Linköping håller Ann-Charlotte Landelius i kurser för tonåringar som vill yoga.

På Yogahuset i Linköping håller Ann-Charlotte Landelius i kurser för tonåringar som vill yoga.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-06-25 09:00

Att sova en hel natt är en självklarhet för många. Men tonåringar i dag får svårare att sova på nätterna, och att hantera den stress de känner från skolan. Detta tycker sig Ann-Charlotte Landelius ha märkt under sina år som lärare, och det har bara blivit värre.

– Den största skillnaden tycker jag skedde när vi fick den nya skolplanen 2011, betygsystemen är verkligen pressande. Men det är även samhället i stort som har förändrats, vi lever i en mer hektisk värld nu, säger Ann-Charlotte Landelius.

Hon tar en klunk av sitt te och ser oroad ut. I hennes behandlingsrum som vi sitter i på Vasa hälsoklinik är det dock allt annat än stressigt. Avslappnande musik spelas och det doftar som på ett spa. Här jobbar Ann-Charlotte vid sidan av skolarbetet. Hon håller även klasser på Yogahuset i Linköping, och i och med yogan föddes en idé i henne om hur hon kunde hjälpa stressade ungdomar.

– Jag kände att nu måste jag göra någonting, och så gick jag och funderade på vad. Jag håller på med yoga själv och känner att det hjälpt mig mycket. Det var ganska inne med barnyoga under en period. Men jag kände inte att det var det jag ville göra, då leker man mer yoga. Jag ville göra något som var riktat mot tonåringarna, berättar Ann-Charlotte.

Hon började söka runt på internet och hittade till slut en utbildning som passade perfekt. I maj förra året blev hon klar och kunde titulera sig som Sveriges första renodlade tonårsyogalärare. Men vad är det då för skillnad på henne och en vanlig yogalärare?

– På ett sätt är det inte så stor skillnad, man gör inte massa andra rörelser med ungdomar. Det som skiljer är kunskapen om tonåringar. Att det är vissa saker som man ska göra mer av och vissa saker som man ska låta bli helt och hållet, då de till och med kan stressa ungdomarna ännu mer. Alla rörelser som öppnar upp väldigt mycket, som en vuxen kan vara helt okej med att göra, kan kännas jätteutsatt för en tonåring, berättar hon.

En timme i veckan håller hon i ett yogapass på Folkungaskolan i Linköping där hon jobbar. I början var hon rädd att ingen skulle komma, då timmen ligger när eleverna slutat för dagen och är frivillig. Men oroa sig behövde hon inte göra länge.

– Jag tänkte att de skulle åka hem och ta det lugnt, men de kom till mig istället. Det man kan märka är att de är mindre intresserade av själva yogapasset, och mer av djupavslappningen. Håller jag på för länge med yogarörelserna så frågar de till slut när vi ska göra djupavslappningen, säger Ann-Charlotte och ler.

Det som eleverna tycker så mycket om är en avslappning som innebär att de ligger ner på en yogamatta, gärna under en filt. Sedan guidar Ann-Charlotte dem runt i hela kroppen och lär tonåringarna att slappna av varje centimeter av dem själva. Hon berättar också att de uppskattar att ha en hel timme då ingen får använda sina mobiler, då allt är helt tyst och lugnt.

– Många säger att de inte klarar av det här själv, att slappna av. De får lättare att somna hemma och komma ner i varv och eleverna får även med sig övningar som de kan använda i skolan, till exempel innan ett prov för att varva ner. Jag vill att de ska ta med sig något från yogan och lära sig. De har börjat kalla mig stressexpert på skolan och kommer och frågar om tips, säger Ann-Charlotte Landelius och skrattar nöjt.

5 tips om du vill börja yoga

1. Titta på videos på Youtube. Det kan kännas lättare att yoga tillsammans med någon på en film.

2. Det finns många appar som kan hjälpa till med andning och yoga. Det finns speciella som är riktade till unga.

3. Håll utkik efter kurser på nätet. Det kan finnas både kortare prova på-kurser och längre i din stad.

4. Du måste inte ha en fin studio och speciella kläder. Det går lika bra att göra det hemma i sovrummet i pyjamas.

5. Lyssna på din kropp. Gör bara så svåra övningar som känns bra, anpassa programmet efter dig själv. Det ska inte vara jobbigt att yoga.

Källa: Ann-Charlotte Landelius, tonårsyogalärare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om