– Jag är jätteglad så klart. Framför allt är det roligt att arbetet med Klimatriksdagen uppmärksammas, inte bara för min skull utan alla som jobbade med den, säger Annika Elmqvist på telefon från Warzawa där hon är på resa.
Annika Elmqvist har varit en profilerad miljökämpe sedan 60-talet, men Klimatriksdagen är det största projekt hon varit inblandad i. I början på juni i år samlades närmare 600 människor i Louis De Geer i Norrköping för att få till stånd en tydlig klimatpolitik. 230 motioner blev resultatet, varav de sju bästa röstades fram och överlämnades till riksdagspartierna.
Annika Elmqvist är dock ödmjuk inför hur stor påverkan Klimatriksdagen haft.
– Vi hoppades verkligen att klimatet skulle bli en riktigt stor valfråga. Det kan man ju inte säga att den blev, men vi är jättenöjda att vi lyckades arrangera något så bra. Många som var där blev peppade och att 130 organisationer uttalade stöd för Klimatriksdagen betyder jättemycket. Nu har vi gett ut en bok också, med alla motioner och dokument, säger hon.
Ska du utnyttja titeln på något särskilt sätt?
– Nja. Jag känner mig inte som en hjälte. Hjältar tar stora risker, det har jag inte gjort. Men jag har jobbat hårt.
Hon delar titeln med Henrik Persson, Nätverket Rädda Råstasjön och Gunhild A. Stordalen, EAT Initiative. 16 oktober är det fin prisutdelning på Ulriksdals slott där kung Carl XVI Gustaf medverkar. En ny bekantskap för den gamla miljökämpen.
– Det ger tyngd åt klimatrörelsen i Sverige. Och det är sällan gräsrotsrörelsen lyfts fram på det här sättet. Det ger oss råg i ryggen.
Har du något nytt projekt på gång?
– Nej. Jag var tvungen att ta det lugnt ett tag, det var så otroligt intensivt under en lång tid. Men det brukar vara svårt i längden.