Hökmark om den fria rörligheten

Gunnar Hökmark, en av Sverige 20 ledamöter i EU-parlamentet, kom till Linköping. Han manar till en sansad debatt om tiggarna.

Gunnar Hökmark, en av Sverige 20 ledamöter i EU-parlamentet, kom till Linköping.

Gunnar Hökmark, en av Sverige 20 ledamöter i EU-parlamentet, kom till Linköping.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-03-03 16:52

Han har bjudit in sig själv till Mjärdevi. Dels vill han vidga sina vyer, men det är också så att valet till EU-parlamentet närmar sig.

Sten-Gunnar Johansson, som är vd för det kommunala bolaget Mjärdevi science park, har förberett sig. Han undrar vad moderaten Gunnar Hökmark vill och kan göra för att underlätta för utländsk arbetskraft som vill komma till Mjärdeviföretagen för att arbeta. De människor han tänker på är forskare eller välutbildade som lever utanför EU.

– Det är inte alltid systemet underlättar, om man säger så. Ibland är det så komplicerat att det hindrar människor från att söka sig hit, säger Sten-Gunnar Johansson.

Manar till sans

Frågan om hur människor rör sig mellan länder är högaktuell – men då tänker nog de flesta på tiggarna. Nyligen folkomröstade Schweiz med resultatet att den fria rörligheten ska begränsas mellan Schweiz och EU:s medlemsländer.

När Gunnar Hökmark ska ge sin syn manar han till sans och uppmanar folk att försöka förstå proportionerna.

– Jag tror inte att folket i Schweiz tänkte på att detta innebär att även deras egen fria rörlighet begränsas. Det kanske inte är lika kul när de inser att de stängt in sig själva. De schweiziska företagen kommer också att få det svårare med rekryteringen nu, säger han.

Han har hört Sverigedemokraterna som påstår att tiggarna beror på den fria rörligheten, men han avfärdar dem helt enkelt med att de har fel.

– För den som är emot den fria rörligheten är detta intressant att använda som exempel. Det stora problemet med tiggeriet är deras egen fattigdom i deras egna länder. Där måste vi göra mer på europeisk nivå. Fattigdomen i Rumänien är ett socialt problem, men rörligheten är inte ett problem, säger han.

"Falsk prooaganda"

Den fria rörligheten försvarar han stenhårt och han påminner också om att den skrämselpropaganda som använts genom åren visat sig vara falsk.

– 2004 sa Göran Persson att vi skulle få social turism. Riksdagen gick emot honom och vi lät de nya medlemsländerna få fri rörlighet. Ingen har någonsin kunnat påvisa att det blev en social turism.

Gunnar Hökmark berättar att han blev riktigt arg när två folkpartister i en debattartikel i DN beskrev Stockholm som "innerstad, förort och sedan kåkstäder"

– Jag blev skitförbannad. Det handlar om 150 personer som är fattiga. Kallar man det för kåkstäder då vet man inte vad kåkstäder är. Vi har alla ett ansvar för att beskriva problemet på rätt sätt.

Vill ha frihandelsavtal

Som svar på Sten-Gunnar Johanssons förhoppning om friare rörlighet även för medborgare utanför EU blev svaret inte lika exakt.

– Det ska vara största möjliga frihet. Det ska finnas legala vägar att komma hit för amerikaner, indier eller kineser. Vi ska ha en öppen arbetskraftsinvandring – det är det som ger framgång.

Gunnar Hökmark kandiderar till parlamentet för tredje gången. Han valdes in 2004 och blev omvald 2009. De frågor han själv vill driva handlar om forskning och utveckling, där han vill att EU:s strukturfonder ska användas. Han vill ha ett frihandelsavtal mellan Usa och EU och han slåss för den fria rörligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!