Den nya gränsen ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarutbildningarna, skriver Dagens Nyheter.
Karin Mårdsjö Blume, dekan för utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet, tycker att den höjda gränsen är ett steg i rätt riktning. De senaste åren har det blivit lättare att komma in på lärarutbildningen via högskoleprovet, vilket hon menar går ut över de som har kämpat hårt för goda gymnasiebetyg.
– Jag tror att det ger en större effekt om man sänker kvotgruppen för högskoleprovet, som i dag är på hela 30 procent. De med bra gymnasiebetyg får då större chans att komma in, säger hon.
Att det enbart räcker med 0,1 på högskoleprovet för att komma in på lärarutbildningen är felaktigt, påpekar Karin Mårdsjö Blume. Godkända gymnasiebetyg i flera ämnen är ett krav för behörighet.
– Dessutom ser vi att flera som kommer in med låga resultat på provet faktiskt har höga gymnasiebetyg. Det kan vara så enkelt att de hade en dålig dag i skrivsalen, säger hon.
Resonemanget delas av Tobias Karlsson, lärarstudent och ordförande i StuFF, studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofiska fakulteten vid LiU. Han menar att högskoleprovet är en dålig indikator på en persons framtida studieframgångar.
– Problemet är snarare att för få vill utbilda sig till lärare. Det är därför några har kommit in med 0,1 på högskoleprovet. Att höja gränsen gör inte att fler vill utbilda sig till lärare, säger han.
Så vad krävs för att höja läraryrkets status? Enligt Karin Mårdsjö Blume är god löneutveckling och arbetsmiljö viktiga pusselbitar. Enligt henne tvingas många lärare i dag att ägna mycket tid åt dokumentation i stället för undervisning.
Oskar Sjöstrand, som studerar till gymnasielärare, tycker att regeringens beslut är positivt eftersom det hittills varit alldeles för lätt att komma in på utbildningen.
– Programmet håller alldeles för låg kvalitet. Det är därför jag valt att läsa fristående kurser i stället, säger han.
Filip Johansson, som även han studerar till gymnasielärare, håller med. Han tycker att det är lite för lätt att bli lärare i dag och att kvaliteten på programmet måste höjas. Men han tror att de ändrade antagningskraven har både positiva och negativa effekter.
– Det kommer nog att höja lärarutbildningens legitimitet och status. Men å andra sidan kan det resultera i att färre faktiskt blir lärare.