Högtryck i korvfabriken

Nu är det högtryck i prinskorvfabriken. Tusentals ton trycker vi i oss och vi föredrar svensk råvara. För första gången på länge minskar importen av kött till Sverige.

Prinskorvstillverkning på Scan

Prinskorvstillverkning på Scan

Foto: Mikael Svensson

Linköping2014-11-24 15:00

Mormor sa alltid ”änglapittar” om prinskorv när jag var barn, så det gjorde jag också. Prinskorven är en klassiker på julbordet. Men också på påsk- och midsommarbordet. Så vansinnigt variationsrika när det gäller helgmat är ju inte vi svenskar. Skinka, sill, lax, Jansson, köttbullar och prinskorv ska det vara. Oavsett högtid och årstid. Julskinkan bara byter namn till helgskinka, så var den detaljen avklarad. När lanseras det en halloweenskinka förresten?

Linköping är sedan många år Scans korvcentrum. Här arbetar knappt 600 personer, allt kött är svenskt och just nu är det fokus på företagets fyra olika prinskorvar.
– Vi är traditionalister, säger produktutvecklare Gunilla Böök. På grillen kan vi lägga starkare saker, men prinskorven ska smaka som vanligt. Vi gjorde ett försök med chilikrydda ett år, men det blev ingen hit.
Vi guidas på en promenad i fabriken, från malning till flätning, rökning och paketering.

De Scananställda talar varmt om korven som ett utmärkt livsmedel för alla som tycker det är viktigt att tillvarata hela djuret, och inte bara de fina kotletterna, stekarna och filéerna. Ett ”hållbart” köttätande.
– Ändå är det mycket noga reglerat vilka beståndsdelar som får användas i korv, säger Gunilla Höök. Här finns alls inga hjärtan, lungor och inre organ som en del tror, däremot sådant kött som inte tillhör de stora styckningsdetaljerna, sådant kött som blir till färs.
Varför smakar engelsk korv så konstigt, Gunilla Böök?
– Det har nog mera med kryddning och malning än kötthalt att göra. I Sverige mal vi fint och blandar korvsmeten med potatismjöl, i England grovt och där blandar de med ströbröd. I Tyskland vill man bara ha kött i sina korvar.
Vilken är din personliga favorit?
– Vår nya råkorv ”Svartpeppar & Anchochili”. Den har en god smak och en härlig konsistens.
Nämn en typisk yrkesskada om man är i korvbranschen, Sara Hoff, kommunikationsdirektör.
– Vid en hotellfrukost kollar man alltid om de har prinskorv med eller utan skinn. Den med skinn innehåller mer kött och är dyrare. En annan yrkesskada är väl att mina barn länge var övertygade om att det var jag som var Mamma Scan. Ha ha!

Mamma Scan håller till vid köttbullstillverkningen i Skara. Men var tusan är Pappa Scan, produktionschef Kjell Axelsson?
– Bra fråga. Inte en susning faktiskt. Mystiskt. Vi får hålla utkik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!