Högt tryck på djurklinikerna

Sommar innebär högt tryck på Linköpings djurkliniker. Förklaringen? Personalbrist, ökad djurmedvetenhet, ormar – och turister.

Stressigt. Sommar innebär ledighet för många – men på djurklinikerna är det högt tryck.

Stressigt. Sommar innebär ledighet för många – men på djurklinikerna är det högt tryck.

Foto: Fredrik Jonson

LINKÖPING2017-07-07 21:30

Djurklinikerna är vana vid att sommaren innebär extra mycket arbete. Lediga Linköpingsbor är mer uppmärksamma på sina djurs hälsotillstånd och passar ofta på att vaccinera sina små vänner under semestern. Djuren – speciellt hundar– är ute mycket mer och sommaren innebär både kalvningar, lamningar och fler kolikfall. Och så en del inresande turister med tillhörande smådjur. Men största boven stavas orm.

– Vi får in upp mot 4 fall av ormbett varje dag. Hundar ska alltid till veterinären när de blir bitna. Trots sin storlek klarar katter av att ta hand om giftet på egen hand bättre än hundar, säger Jenny Löfqvist, legitimerad djursjukskötare på Evedentia Valla Djursjukhus.

Alla årstider har sin charm, eller fiende, även på ett djursjukhus.

– På sommaren är det orm, på hösten jaktskador. Vi får in många jakthundar som har blivit stångade av vildsvin, eller bara är överansträngda av allt springande. Och på vintern är det chokladförgiftningar, säger Jenny Löfqvist.

På Hästkliniken i Norrköping ser man många skador som beror på hästarnas sommarbeten.

– De skadar sig när de springer ifrån mygg och knytt. På sommaren går de ofta tillsammans med andra hästar som de inte går med vanligtvis, vilket leder till skador, säger veterinärassistent Pernilla Lang.

Personalbrist är ett annat problem på sommaren.

– Vi har jour dygnet runt och det är självklart ett tufft arbete att åka runt som ensam, nyutexaminerad veterinär, säger Linda Samuelsson, legitimerad djursjukskötare på Distriktsveterinärerna i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om