Högt tonläge på fullmäktige

Klarar kommunen att privata företag inom skola och omsorg plötsligt lägger ner? Den frågan fick debattvågorna att gå höga – och tonläget att bränna till – vid senaste fullmäktigemötet.

frågan om stopp för vinster i privata välfärdsföretag engagerade vid tisdagens fullmäktige.

frågan om stopp för vinster i privata välfärdsföretag engagerade vid tisdagens fullmäktige.

Foto: Mostphotos

Linköping2017-10-25 17:30

Nog märks det att vi börjar närma oss ett valår. Lusten att få tala ut verkar hur som helst öka. Vid senaste fullmäktige var det framförallt en interpellation från moderatpolitikerna Jerry Broman, Erik Östman och Fredrik Lundén som fick debattvågorna att gå höga. De ville ha svar på frågan vilken beredskap kommunen har om privata entreprenörer – till följd av en eventuell lag om begränsningar av vinstuttag – bestämmer sig för att avsluta sina verksamheter inom skola och omsorg? Brännhett ämne tycktes det och totalt blev det 39 inlägg i debatten som varade långt över en timma. Från majoritetens sida var det nästan enbart S som var uppe i talarstolen även om MP, genom Birgitta Rydhagen, gjorde ett snabbt inlägg där hon stödde S. Den tredje parten i koalitionen, Liberalerna, saknades däremot helt i denna fråga.

Samtliga talare från S menade att kommunen har läget under kontroll, och kritiserade framförallt M, för att diskutera ickefrågor.

– Det finns ingen lag, därför blir den här frågan hypotetisk, tyckte kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S)

Det höll inte Jerry Broman (M) med om, utan menade att fakta i målet är att visserligen inte finns någon lag ännu, men väl en omfattande utredning.

– Enligt en uträkning kommer åtta av tio välfärdsföretag att försvinna med den lag som statsministern har sagt att han vill ha, hur klarar Linköping det?

Centerpartisten Lars Vikinge fyllde också på genom att säga att begränsade vinstuttag också skulle drabba idéburna organisationer.

Men större delen av debatten kom egentligen att handla om huruvida majoriteten i Linköping tror på sin egen regerings löften eller inte. Ska de, eller ska de inte genomföra vinstbegränsningar i välfärden? Den s-ledda majoriteten verkade – hur konstigt det än kan låta – inte tro på att förslaget går igenom. I dag saknas en majoritet i riksdagen för ett sådant beslut. Alliansen däremot, har i denna fråga, en stark tro på att regeringen verkligen tänker genomföra det man sagt.

Något konkret svar på hur Linköping skulle klara en situation där alla privata utförare slutade samtidigt gavs inte. Vilket fick Christian Gustavsson (M) att kliva upp och kritisera bristen på alla ickesvar och därifrån dra en egen slutsats.

– Ni gillar inte att förslaget och hoppas på att en ansvarstagande opposition ska sänka det.

Kristdemokraternas Sara Skyttedal var inne på samma linje, anklagade majoriteten för att vara defensiv och sa:

– Nej, det finns ingen majoritet för förslaget i riksdagen, men det finns det inte heller för er regering och ni regerar ändå.

Hela fullmäktigemötet går att titta på här: http://play.linkoping.se/kommunfullmaktige-24-oktober-2017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!