Högstadiet i Skäggetorp försvinner

Nästa höst, 2021, blir Skäggetorpsskolan en skola enbart för förskoleklasser och låg- och mellanstadieelever. Högstadiet försvinner.

Linköpings kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Anders Jolby och barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Östman (M) vid tisdagens pressträff om nedläggningen av högstadiet vid Skäggetorpsskolan.

Linköpings kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Anders Jolby och barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Östman (M) vid tisdagens pressträff om nedläggningen av högstadiet vid Skäggetorpsskolan.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-05-26 15:54

Beskedet kom under tisdagen och lämnades av barn- och ungdomsnämnden ordförande Erik Östman (M).

– Syftet är att ge elever som bor i Skäggetorp bättre möjlighet att nå gymnasiekompetens, meddelar Östman vid en presskonferens i Linköpings Stadshus.

Enligt siffror som presenterades på presskonferensen har andelen behöriga till gymnasiet i Skäggetorp sjunkit varje år de senaste fem åren, från 54,1 procent 2014/15 till 36,8 procent 2018/19.

Eleverna från Skäggetorp kommer i stället att placeras i andra skolor i kommunen. Ett förslag är att öka antalet elevplatser med cirka 200 på Ekholmsskolan och Ånestadsskolan i form av paviljonglösningar.

– Segregationen måste motverkas genom att skapa skolor med en mer blandad sammansättning av elever, kommenterar Åsa Wennergren (L), kommunalråd med sektoransvar för utbildning.

– På Skäggetorpsskolan idag har bara 3 procent av eleverna svenska som modersmål, säger Erik Östman.

Oppositionsrådet Elias Aguirre (S) håller med om att något måste göras mot segregeringen men anser att beslutet om Skäggetorpsskolan stressats igenom.

– Det här förtjänar en längre process. Beslutet om nedläggning har fattats utan dialog med föräldrar, personal och andra skolor som ska ta emot eleverna från Skäggetorp, säger Aguirre.

Vänsterpartiet är hårdare i sin kritik och kallar beslutet "skandalöst".

"Vi tycker att det är tragiskt att man väljer att stänga en skola, som i sig fungerar väl, när det är systemet det är fel på, Man hade kunnat föra en dialog med Skäggetorpsborna, och låta de boende vara delaktiga i beslutet. Nu har man gjort det i smyg, för att låta bomben brisera med bara veckor till sommarlovet säger Björn Alling, ansvarig för barn- och utbildningsfrågor för Vänsterpartiet i Linköping i ett pressmeddelande. 

Personalen vid Skäggetorpsskolan fick information om förändringarna under tisdagseftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!