Högsäsong för närproducerad mat

I helgen inleds den fjortonde upplagan av Bondens egen marknad. Samtidigt är intresset för lokala råvaror större än på länge.

Foto: Mikael Svensson (Arkivbild)

Linköping2013-08-13 16:59

Det anser i alla fall, Louise Alenbrand, VD på Östgötamat, den paraplyorganisation för lokala matproducenter som driver Bondens egen marknad. Hon ser flera orsaker till att intresset har ökat.

Delvis har det att göra med vårens köttskandaler som uppmärksammade konsumenterna på att en och samma produkt kan innehålla råvaror från flera olika länder. Även miljödebatten har gjort många skeptiska till mat som färdas lång väg innan den når tallriken.

– Många vill veta mer om varornas ursprung, om djurhållning och liknande. Att kunna prata direkt med producenten är en upplevelse, som dessutom ökar förtroendet för varans äkthet, säger Louise Alenbrand.

När Bondens egen marknad startade var den genomsnittlige besökaren en äldre person med vana från torghandel. Men med åren har intresset krupit ner i åldrarna.

– Många unga uttrycker sin åsikt genom konsumtionen. I dag köper man inte bara en vara, man köper en värdering, säger Louise Alenbrand.

Bondens egen marknad hålls på yttre borggården vid Linköpings slott varje lördag fram till den femte oktober, mellan klockan 09.30 och 14.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om