– Hon mår bättre och behöver inte någon intensivvård i nuläget. Men hon kommer att hållas isolerad en tid, främst på grund av risken för att föra smittan vidare, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.
Det handlar om en svensk kvinna som smittats under en vistelse i Västafrika. Hon vårdades först på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I Linköping finns en specialavdelning och särskild kompetens för att ta emot högriskpatienter med smittsamma sjukdomar. Detta är det första kända fallet i Sverige. Lassafeber beskrivs som en av de farligaste infektionssjukdomarna. Även om den inte är lika smittsam som exempelvis ebola, så hålls en mycket hög säkerhetsnivå på US-avdelningen.
– Kvinnan är isolerad i ett rum med luftsluss och personalen bär skyddskläder så risken att de ska komma nära kvinnans kroppsvätskor är liten, säger Britt Åkerlind.
Vad gör ni nu?
– Vi ger kvinnan vård. Eftersom vi har liten erfarenhet av sjukdomen så jobbar vi nationellt. Vi har även kontakt med andra länder som har större erfarenhet av att vårda patienter med lassafeber.
Hur har hon blivit smittad?
– Det ska vi utreda. Vi kommer att fråga kvinnan noga om det. Men vi vet att hon har levt en tid på en plats i Västafrika. Hon har levt på ortsbefolkningens vis och blivit smittad. Den här sjukdomen smittar genom smådjur och gnagare, och främst genom deras urin och avföring.
Hur länge kommer hon att vara isolerad?
– Det är en bra fråga. Vi kommer att göra regelbundna provtagningar och se hur det utvecklar sig. Vi har som sagt inte så mycket erfarenhet av lassafeber. Men jag skulle gissa på minst två veckor.
Kommer hon att kunna träffa sina anhöriga snart?
– Det är en av de saker som vi jobbar med nu. Jag vet inte när det kan bli av.