Högre fart ledde till bajs på kött

Scan tappade kontrollen och slaktade inte rent – nu avslöjas brister på Scan i Linköping

Foto: Peter Jigerström

Linköping2014-12-04 18:30

Den 10 oktober brann det på Skövde slakteri. Scan i Linköping tog då över slakten och skruvade upp slakthastigheten i sin anläggning. Men man klarade inte av att slakta rent. Många slaktkroppar kontaminerades med avföring. Det finns enligt Livsmedelsverket risk för att osäkert kött nått konsumenter.

– Det som hände var att det brann på slakteriet i Skövde och då bestämde sig Scan för att de tar på sig en ökad slakt. De tog också över personal från Skövde och så drev de upp hastigheten på slaktbandet. Då märkte vi ganska fort att det inte höll. Man slaktade inte rent, säger Malin Engdahl, enhetschef på Livsmedelsverket.

Vad berodde det på att man inte kunde slakta rent?

– Det gick för fort. Då hinner man inte slakta rent. Huden kommer mot köttet. Och vid urtagning om det går för fort så får man ut tarminnehåll på köttkroppen.

Livsmedelsverket har i ett föreläggande mot Scan nyligen listat inte mindre än 18 rapporter om avförings-kontaminerat kött. Enligt uppgift har majoriteten av dessa att göra med slakten som togs över från Skövde slakteri.

Varför är det allvarligt med fekalier på slaktkroppar?

– Det är bajs på kött. Det får inte finnas någon fekal kontamination på de slaktkroppar som företaget är färdiga med, säger Malin Engdahl.

Finns det risk att köttet nått konsumenter?

– Ja.

Vad finns det för risker för konsumenter som äter köttet?

– Framför allt ehec och salmonella som kan smitta genom om man inte tillagar köttet ordentligt eller hanterar köttet på oförsiktigt sätt.

Även om det var en ovanlig händelse att Scan tog över slakten från Skövde slakteri så tycker Malin Engdahl att problemen på Scan med avföring är anmärkningsvärda.

– Det som är viktigt det är att säga att det var en extraordinär händelse. Men det är inte okej trots allt att man tappar kontrollen på den här viktiga kontrollpunkten som företaget gjorde.

– Det här var helt relaterat till slakthastigheten och erfarenheten hos slaktarna.

De slaktare som kom från Skövde slakteri var inte vana att arbeta enligt de rutiner som finns på Scan i Linköping.

– De är vana att slakta. Men de är vana att slakta på de positionerna som de hade hemma hos sig på sitt slakteri i Skövde, säger Malin Engdahl.

– Ovana personer och dessutom i ett väldigt högt tempo.

Scan medger bristerna:

”Att snabbt behöva anpassa sig till en ny linje och högre takt påverkar slaktresultatet och trots att vi satte in utbildningsinsatser och ytterligare stöd på vissa positioner nådde vi inte den slakthygien som vi normalt har”, skriver Annelie Lundell, kvalitetschef på HKScan Sweden AB, i ett mejl.

”Den ökade fekalieförekomsten är under en isolerad period och har inte påverkat matsäkerheten, då våra system fångar denna typ av avvikelse i nästa steg. Vi har kontroll av förekomst av fekalier i 2 ytterligare steg i produktionsprocessen.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om