Höga föroreningshalter från Saab

Höga halter av föroreningar från miljö- och hälsofarligt brandskum har upptäckts på Saabs brandövningsfält i Linköping.

LINKÖPING2014-03-18 08:30

I samband med schaktningar på brandövningsfältet kändes lukt av flygbränsle, vilket gjorde att en översiktlig miljöteknisk undersökning av området drogs igång.

I samband med det har även prover tagits på grundvatten för att se om det finns rester efter de farliga brandskumspreparat som fick användas tills för cirka femton år sedan. Analysresultaten från tre provtagningsbrunnar pekar på mycket höga värden, upp till 7 000 nanogram per liter vatten. Resultaten är jämförbara med vad som upptäckts vid andra militära flygfält i landet.

Fortsätter kartläggningen

Kenth Algotsson, miljöchef på Saab i Linköping, är inte förvånad över de höga föroreningshalterna.

– Eftersom proverna tagits där brandskum har använts är det inte konstigt att det blir höga värden just här. Eftersom det är mest lerjordar i närheten, så tror vi inte att föroreningarna sprids långt, men vi ska gå vidare för att kartlägga spridningen och även se hur djupt de trängt ned i marken, säger han.

Finns det risk att brandskumsföroreningar når Råberga vattentäkt?

– Nej det är helt uteslutet, eftersom avrinningen från brandövningsfältet går i andra riktningen mot nordväst och når Stångån via Kallerstad ungefär vid avloppsreningsverket, vilket är långt från Råberga, svarar Kenth Algotsson.

Liten risk för Råberga

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, men där har Saabs rapport inte prioriterats som "superakut". Inte heller Malin Hultegård, Linköpings kommuns miljöchef, är orolig för vattentäkten i Råberga.

– Vi bedömer fortfarande att risken för påverkan är liten. Dels eftersom det inte är grundvatten utan ytvatten från Stångån som blir dricksvatten, dels för att det rent geografiskt kommer söderifrån och brandövningsområdet ligger i norra kanten av Saab. Men frågan ska inte negligeras och ännu har vi inga resultat från Tekniska verken, säger hon.

Kan spridas långt och länge

Det var i februari som Livsmedelsverket begärde att alla kommuner ska undersöka om de offentliga dricksvattentäkterna innehåller föroreningar från brandskum och lämna rapport senast under april. Uppmaningen kom sedan det visat sig att brandövningsplatser vid militära flygfält har starkt förhöjda värden av föroreningar från brandskum, ämnen som bland annat kan leda till leverskador.

– Värdena på Saab ligger betydligt över det nya gränsvärde vi satt, men då det inte tycks finnas någon enskild dricksvattenbrunn i närheten är min aspekt på detta att man ska kartlägga hur långt föroreningarna sträcker sig. Det är viktigt att veta hur nära Råberga vattentäkt föroreningarna finns, säger statsinspektör Torbjörn Lindberg vid Livsmedelsverkets kontrollstödsenhet i Uppsala.

De föroreningar som fanns i de numera förbjudna brandskummen är långlivade och kan sprida sig långt över tid.

– Trots att flygplatsen i Uppsala ligger norr om staden hittar vi föroreningar från brandskum långt söder om den. Kontrollerna måste också ske under längre tidsperioder, inte bara vid ett enstaka tillfälle. Dessutom bör alla de sju brandskumsämnen som finns kontrolleras, inte bara två som nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om