Hög musik ger dig "blåmärken"

Forskare på Linköpings Universitet (LiU) har hittat nya samband mellan starka ljud och nedsatt hörsel. Sambanden är förmodligen inte vad du tror – för du har förmodligen aldrig hört talas om det.

Anders Fridberger började studera musik för att sedan hoppa över till ljudforskning 1990.

Anders Fridberger började studera musik för att sedan hoppa över till ljudforskning 1990.

Foto: Linköpings Universitet

Linköping2019-03-17 11:00

Har du någon gång varit på högljudd musikkonsert och kommit ut med nedsatt hörsel, som om någon håller för dina öron? Nu har forskare på LiU gjort nya studier för att ta reda på varför det är så.

– Vi har upptäckt att det finns en struktur i innerörat som kallas för tektorialmembranet, vilket återfinns väldigt nära de sinnesceller i innerörat som registrerar ljud. Det här membranet lagrar kalciumjoner, och när man utsätter örat för starka ljud så sjunker kalciumhalten i membranet och då slutar sinnescellerna temporärt att fungera, säger Anders Fridberger, professor på LiU och en av fyra forskare bakom resultaten.

Elliott Strimbu, Sonal Prasad, Pierre Hakizimana och Anders Fridberger har forskat i flera år om varför starka ljud (över 100 decibel) sänker hörseln. Känslan av lock för öronen som uppstår vid starka ljud är dock inte en smart försvarsmekanism från kroppen för att skydda örat. Istället gör dessa ljud tillfällig skada på öronen, som ett blåmärke som försvinner efter ett tag.

– Det kan ta några timmar, eller ibland flera dagar, att få tillbaka hörseln, säger Anders Fridberger.

Vad kan den här upptäckten leda till för praktiskt syfte?

– När man hittar nya mekanismer, som den här, hoppas vi kunna använda det för att finna nya behandlingar för olika former av hörselnedsättning. Nästa steg är att se om de här kalciumförändringarna också uppkommer vid andra typer av hörselnedsättningar, som till exempel åldersrelaterad hörselnedsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om