Hoda, 21, får inte jobba med slöja

I två år har Hoda jobbat extra som väktare,  men nu är det slut med det. Anledningen: Securitas låter henne inte bära slöja. "Det hade inte behövt spridas till media om de bara visat mig respekten och informerat mig om detta", säger hon.

Securitas neutralitetspolicy gör att Hoda inte får ha slöja på arbetet.

Securitas neutralitetspolicy gör att Hoda inte får ha slöja på arbetet.

Foto: privat

Linköping2018-05-11 10:15

Till vardags studerar Hoda, 21, till beteendevetare på Linköpings universitet. Och sedan två år arbetar hon även extra som väktare för Securitas, men nu är det slut med det. Detta sedan företaget förra året införde en ny neutralitetspolicy, vilket Nyheter 24 var först att berätta om.

– Nu är det så att jag är varken är avskedad eller har sagt upp mig, utan jag får helt enkelt inte jobba förrän jag tar av mig slöjan. Och det kommer inte att hända, säger hon.

Hoda har svårt att förstå företagets slöjförbud, när det samtidigt är ett krav att väktarna bär andra former av huvudbonader när de arbetar på offentliga platser. Det som upprör henne mest är dock hur företaget har hanterat frågan, och att de aldrig informerade henne om förändringen som innebär att hon nu måste välja mellan arbetet och slöjan. Istället fick hon informationen från två främmande kvinnor som kontaktat henne sedan de nekats anställning med anledning av att de bar slöja, berättar Hoda.

Så om du fått den här informationen tidigare, hade du accepterat det då?

– Jag hade inte reagerat så som jag gör nu, det kan jag säga. Det hade inte behövt bli så stort, och det hade inte behövt spridas till media om de bara visat mig respekten och informerat mig om detta.

Securitas presschef Ronny Fredriksson räknade med turbulens kring företagets beslut.

– Ja, vi såg ju uppståndelsen kring ett av flygbolagen när de införde samma förbud.

Företaget agerade när de såg en bild som Hoda lagt upp på Facebook.

– Hon bar en svart, privat slöja med fransar. Förr ingick en grå slöja i vår uniform, men den har utgått i och med förbudet.

Ronny Fredriksson förklarar företagets beslut:

– Securitas uppgift är att skapa trygghet åt alla. Vid inbrott hos privatpersoner, när vi är köpcentrum och på sjukhus. Många motsättningar i historien och i samhället har med religion och politik att göra. Att vår personal inte bär slöja eller till exempel kors signalerar neutralitet och professionalitet.

Ronny Fredriksson tycker inte att förbudet är diskriminerande.

– Diskrimineringsombudsmannen har redan fastställt i tidigare fall att slöjförbud inte är diskriminering. Självklart är beslutet inte riktat mot hennes som person.

Att Hoda inte informerades beklagar han.

– Hon arbetar inte hos oss kontinuerligt och därför blev det ett informationsglapp, vilket är olyckligt, säger Ronny Fredriksson.

Hoda köper inte den förklaringen, och hade gärna sett en ursäkt från arbetsgivaren.

Att införa en policy som de visste skulle påverka en av deras anställda negativt, och då inte ens informera henne om det, är att visa bristande respekt, upplever hon.

Som nästa steg planerar hon att ta kontakt med Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att höra hur de ser på saken. Samtidigt har Securitas sannolikt inte gjort något olagligt, påpekar hon själv, då de kan luta sig mot den vägledande dom som EU-domstolen fattade i mars förra året. Den öppnade upp för arbetsgivare att förbjuda slöjor och andra religiösa symboler på arbetsplatsen.

Hoda tycker dock att Securitas agerande visar på en stor dubbelmoral.

– Vi skrev på ett avtal när vi blev anställda på Securitas, om att vi tar avstånd från all form av diskriminering, och så händer detta. Man försöker se bra ut inför omvärlden men så är man rena motsatsen gentemot sina anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!