”Tjänstemännen pratar inte med varandra, innan kommunen går ut och svingar mot polisen måste de själva se till så att förvaltningarna samarbetar, de sitter i en stuprörsorganisation”.
Kritiken från Nader Ghaemi, stadsdelsplanerare i Skäggetorp, mot kommunen var stenhård.
Nu får han alltså medhåll från Linköpings borgmästare och kommunalråd Ann-Cathrine Hjerdt.
– Han har helt rätt i sin kritik angående stuprörsseendet. Jag skulle kunna drista mig till och säga att det gäller Sverige i stort. Men just i det här fallet handlar det om kommunen som måste lära sig att samarbeta. Vi måste bli bättre på samarbete inom kommunen och samverkan med andra.
Ska det behöva gå så långt som det gjort för att ni ska inse detta?
– Ja det verkar så. Ibland tänker man att det funkar väl ändå, såhär har vi ju jobbat förr. Vi är nog för trogna våra system, säger Ann-Cathrine Hjerdt.
Har ni varit naiva i ert sätt att se på problemen?
– Det kan hända. Men i grunden ska det ligga på nämnderna och många olika händer. Men det har blivit för dålig koordinering helt enkelt.
Enligt Ann-Cathrine Hjerdtskulle mycket av samverkansproblemen kunna lösas genom införandet av ett utskott. Ett utskott, menar hon, kan på ett helt annorlunda sätt ta upp olika frågor och bereda dem till kommunstyrelsen. I utskottet skulle personer från de olika nämnderna ingå.
Redan efter förra valet lade hon fram ett förslag om införandet av ett utskott för trygghetsfrågor. Då fick hon nej från allians och opposition. Samma förslag kommer nu läggas fram igen, denna gång tillsammans med Eva Lindh från Socialdemokraterna.
Tror du att det finns det ett stöd för en sådan här lösning nu?
– Det är jag inte säker på, tyvärr, det är därför kastar jag mig över bordet och säger att såhär borde det fungera. Som jag ser det är kommunstyrelsen mer intresserad av plan och byggfrågor än trygghetsfrågor. Det måste till förändring och skapas en legitimitet inom stadshuset för trygghetsfrågor.