Hjärtsjuka får ofta depressioner

Hjärtpatienter som vårdas på sjukhus drabbas ofta av depressioner.

Foto:

Linköping2013-08-26 21:25

Utan behandling riskerar de att drabbas av sämre hälsa och samtidigt ökar risken att dö. Under tre års tid undersökte forskare vid Linköpings universitet (LiU), samt Groningen och Utrecht i Nederländerna, dödligheten hos 611 hjärtpatienter med depressionssymptom efter sjukhustiden och deras behov av fortsatt sjukhusvård.

Uppgifter från studien presenteras på LiU:s hemsida. De visar att 38 procent av patienterna var deprimerade när de skrevs ut från sjukhusen. För 26 procent hängde depressionen med ytterligare ett och ett halvt år. Forskarlagens slutsats är att de som var fortsatt deprimerade tre år efter sjukhusvistelsen löpte en fördubblad risk att åter hamna på sjukhus och dö i förtid.

Sjuksköterskan Peter Johansson är docent och huvudförfattare till forskarlagens rapport och artikel i tidskriften Journal of Psychosomatic Research. Han säger i intervjun på LiU:s hemsida:

– Depression kan vara en naturlig reaktion på belastningen som hjärtsvikt innebär. En långvarig depression är inte bra för hjärtsjukdomen.

Hans slutsats är:

– Nu vet vi att behandling är viktig för den här gruppen. Men den måste ske efter sjukhusvistelsen i öppenvården och under en längre tid.

Nästa steg på Universitetssjukhuset är en studie för behandling på nätet för den här svenska patientgruppen.

– Vi avslutade en pilotstudie i juni som visar att depressionssymtomen avtog under behandlingen. Under hösten intervjuar vi deltagarna och i januari räknar vi med att kunna starta en större studie, konstaterar Peter Johansson på LiU:s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!