Hjälpen dröjer för Angelica

Angelica har ännu inte fått någon remiss för att åka till Stockholm för att ta bort hår i ansiktet. Den nya patientlagen gör det möjligt att få behandling i ett annat landsting, men det inget händer.

- Det är en pinsam och tabubelagd sjukdom, säger Angelica.

- Det är en pinsam och tabubelagd sjukdom, säger Angelica.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2015-10-13 06:45

Angelica från Linköping lider av PCOS, en sjukdom som bland mycket annat leder till ökad kroppsbehåring. För henne skulle det betyda mycket att få behandling för att ta bort behåringen, åtminstone i ansiktet.

Sådan behandling ges inte i Region Östergötland, det östgötska landstinget. Men enligt den nya patientlagen som gäller från årsskiftet har Angelica rätt att "få ta del av det öppenvårdsutbud som ingår också i ett annat landstings vårderbjudande även om utbudet är ett annat än det som finns i patientens hemlandsting".

Angelica tog själv kontakt med landstingets vårdlots för att kolla hur hon skulle kunna få hjälp. Lotsen rekommenderade henne att själv leta efter landsting som erbjuder epilering och därefter ansöka om att få åka dit. Angelica hittade ETT landsting: Stockholms läns. Men de säger nej, enligt Angelicas läkare på universitetssjukhuset i Linköping. Karolinska ta inte emot henne som patient eftersom hon kommer från ett annat landsting.

När Corren frågar varför lagen inte gäller, blir svaret att frågan ska kollas upp eftersom den inte har uppstått tidigare. Den förvirring som rådde i frågan i februari i år, när Corren berättade om Angelica första gången, tycks fortfarande gälla.

Det är det mottagande landstinget som ska avgöra om behandlingen är medicinskt motiverad eller inte.

– I just detta fallet fick jag besked från KS att det inte var aktuellt om hon kom från annat landsting, skriver professor Jan Brynhildsen från universitetssjukhuset i Linköping.

När Angelica själv var i kontakt med Karolinska fick hon ett annat svar.

– Där fick jag veta att jag måste ha en remiss från mitt eget landsting som ska ta betalningsansvaret. Så jag bad om en remiss. Sen gick det inte i alla fall, tydligen.

Men kanske är sista ordet inte sagt ännu. Enligt Linnéa Pettersson, avtalshandläggare i Stockholms läns landsting, kan så kallade utomlänspatienter söka vård samma väg som de patienter som hör till Stockholm.

– Vi har avtal med hudterapeuter som gör diatermi, och remisserna ska komma från Södersjukhuset eller Karolinska, säger hon. Det finns inget som hindrar att en utomlänspatient remitteras samma väg.

Angelica lider av PCOS, vilket konstaterades när hon var 17 år. I dag är hon 22. Hon har ovanligt lätt för att gå upp i vikt, hon har humörsvängningar och hon har ökad kroppsbehåring.

– Det är en pinsam och tabubelagd sjukdom, säger hon. Tjejer ska inte ha skäggväxt, och inte en massa hår på armarna.

Ändå valde Angelica att berätta om sin sjukdom i Corren, och efter det fick hon många positiva reaktioner.

– Det är en mycket vanligare sjukdom än man tror, har jag förstått. Samtidigt är det många som inte ens vet om att den existerar, eftersom de drabbade gör allt för att dölja den. Många sa att jag var modig som berättade.

Fotnot: Vi utelämnar avsiktligt Angelicas efternamn.

PCO och PCOS

Äggstockarna kan innehålla små vätskefyllda blåsor, polycystiska ovarier, PCO.

Polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS, innebär att man samtidigt har en hormonrubbning.

Både PCO och PCOS kan man ha utan att märka det.

PCOS kan visa sig genom att det är långt mellan menstruationerna, eller ingen mens alls.

Andra symtom är akne eller ökad kroppsbehåring som skäggväxt, samt viktuppgång.

PCOS kan leda till att man får svårt att bli gravid.

Det går inte att bli helt fri från PCOS, men det är möjligt att behandla besvären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om