Linköpingsbon Rickard Klerfors var med som ledsagare när Corren reste till Rumänien för en reportageserie om fattigdomen i höstas. Han är ekonom och verksam vid hjälporganisationen Hjärta till hjärta och volontär åt Crossroads. Han behärskar rumänska och har lång erfarenhet av landet.
Klerfors beskriver romernas situation som en skamfläck i artikeln på Dagens Nyheters debattsida:
– Förändras inte deras utanförskap i grunden har vi bara sett början av tiggeri och läger i Sverige. Det finns lösningar. En vore att via svenska organisationer ge krediter till romska familjer som vill ur sin fattigdom, skriver Rickard Klerfors.
Enligt hans analys finns ett strukturellt utanförskap för Rumäniens romer. De integrationsinsatser som gjorts har inriktats på att ta bort symtom men har inte förändrat de strukturer som är orsaken till utanförskapet.
– Det vilar ett tungt ansvar på landets myndigheter att förändra dessa och se till att romerna i landet åtnjuter samma rättigheter som andra medborgare.
Svensk okunskap
Det råder stor okunskap om romernas historia och situation, förklarar Klerfors. – Den svenska allmänheten har genom tiggeriet fått se en skymt av utanförskapet, men fördomar och rykten florerar. Jag önskar bidra till att öka kunskapen men också ge röst åt gruppen, skriver Klerfors.
Han understryker att det bästa vore om de som tigger i Sverige i stället blir integrerade i sitt hemland. Migrationen skapar problem för barn och gamla som blir kvar hemma när mellangenerationen, söker sig till andra EU-länder.
– Genom mitt arbete har jag inte sett några exempel på att EU-migranterna från Rumänien, som tigger i Sverige, skulle vara systematiskt utnyttjade av maffialiknande strukturer, fortsätter han.
Förbud löser inget
För att lösa romernas situation i Rumänien krävs brett samarbete. Det kommer att ta lång tid med stora insatser. Att förbjuda tiggeriet i Sverige kommer inte att lösa problematiken i Rumänien, enligt Klerfors. Det kan i stället få till följd att de som ändå kommer hit söker andra vägar till inkomster. Det är märkligt att tiggeriet fortfarande förekommer i Rumänien, trots att det är förbjudet där. Att tiggeriet är förbjudet i landet har i sig inte löst dessas situation.
Erkänn problemen!
Klerfors gör också en historisk återblick, som visar på hur allmänheten i Rumänien är mycket omedveten om hur illa romerna har behandlats i deras land under mer än 400 års tid, med bland annat slaveri och förtryck. Under kommunisttiden förändrades situationen för romerna till det bättre. Skolgången var obligatorisk och det rådde arbetsplikt. Genom arbetet fick man inkomst och de grundläggande behoven tillfredsställda. Efter den rumänska revolutionen 1989 har situationen försämrats. I dag finns följande problemområden: Avsaknad av identitet. Den rumänska sjukvården är korrumperad. Många romer har inte råd med mutor till vårdpersonalen. Barnen föds hemma och de får inte någon identitet. De är papperslösa i sitt eget land. Det råder också osäkra boendeförhållanden, analfabetism och bristfällig sjukvård.
– För att kunna göra något åt problemen måste man se och erkänna dessa, skriver Klerfors.