Invasiva främmande arter är enligt naturvårdsverket ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i Sverige. Det är arter som med människans hjälp har kommit till och etablerat sig i Sverige. De invasiva främmande arterna tar över sin omgivning, konkurrerar ut andra arter och skadar ekosystemet. Nyligen kom ett förslag från naturvårdsverket till regeringen att förbjuda ytterligare 13 invasiva arter. Tre av dem passar lägligt nog perfekt till midsommarkransen. Genom att plocka dem kan du hjälpa till med utrotningen.
– Blomsterlupin, jättebalsamin och kanadensiskt gullris är de som passar bäst till just kransen, säger Karl-Olof Bergman som är docent i naturvårdsbiologi och universitetslektor på Linköpings universitet.
En del främmande invasiva arter behöver grävas upp, eller ska undvikas att hanteras alls eftersom det kan leda till ökad spridning. Men genom att plocka dessa blommor och ha i kransen kan man bidra till att minska deras spridning, förutsatt att man tar hand om kransen på rätt sätt efteråt.
– Om man plockar hela växten flera gånger per säsong så ger växten till slut upp. Att bara plocka dem och ha i kransen bidrar inte till att de sprider sig, så det är bara att plocka på så mycket det går, säger Karl- Olof Bergman.
När man väl har plockat invasiva blommor gäller det att binda ihop dem till en snygg krans. Inger Sundkvist och Maria Eriksson som är florister hos Ebbas blommor & design ger sina bästa tips.
– Gör små knippor med blommor som du sedan binder ihop med en grön blomtråd. Om man använder en lite tjockare aluminiumtråd som bas så blir byggandet av kransen lättare, säger Maria Eriksson.
– Tänk smått och lågt, därför kanske inte just blomsterlupiner är den bästa blomman. Men om man klipper de väldigt små så kan det nog gå, säger Inger Sundkvist.
Blomsterlupiner passar iallafall nästan in i den traditionella färgskalan för midsommar.
– Blått, rött och vit är ju typiska midsommarfärger. Blomsterlupiner kan absolut fungera i en krans på den fronten iallafall, säger Maria Eriksson.
Om du använder invasiva arter i din krans gäller det att sortera den rätt efter användning. Enligt naturvårdsverket kan avfallet läggas förslutet i hushållssoporna eller brännbart. Viktigt är att de inte läggs på öppen kompost utan bränns lokalt eller skickas till förbränning.