Hittade påse med kokain – trodde det var "salt"

Den 50-årige mannen hittade en påse med kokain. Han försökte, utan framgång, övertyga Linköpings tingsrätt om att det var salt i påsen.

50-åringen påstod att han trodde att den upphittade påsen innehöll salt. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

50-åringen påstod att han trodde att den upphittade påsen innehöll salt. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: TT

Linköping2023-05-07 17:00

Den 16 oktober förra året stoppade polisen den 50-årige mannen när han körde bil i Ekholmen. Det visade sig att han hade motsvarande 1,8 promille alkohol i blodet. Mannen fick följa med till polishuset i Linköping. När han visiterades hittade polisen en påse som innehöll 0,23 gram kokain. 

50-åringen erkände att han gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. Han sade sig ha druckit för många öl när han besökte en pizzeria. Han hade bara några hundra meter hem, men valde ändå att ta bilen då det, enligt honom, hade varit oroligt i området. 

50-åringen förnekade dock att han gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott. Han påstod att han hittade en påse på golvet när han besökte pizzerians toalett. 50-åringen uppgav under rättegången att han trodde att påsen kanske innehöll salt. Han hade svårt att förklara varför han skulle stoppa på sig en påse som bara innehöll lite salt – men uppgav att han trodde "att det var någonting".

När han först pratade med polisen lämnade han dock en helt annan version av händelsen och uppgav att han "tog en lina" och "snortade lite kola". 

Tingsrätten anser att det är utrett att 50-åringen måste ha insett att det fanns en stor risk för att påsen innehöll narkotika och han döms därför för såväl ringa narkotikabrott som grovt rattfylleri. 

Den tidigare ostraffade 50-åringen döms för den samlade brottsligheten till fängelse i en månad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!