Som ordförande för kommunstyrelsen (ks) i Linköping, som sammanträdde under tisdagen, fick han beskedet av kommunens utvecklingschef Joakim Kärnborg och Fenomenmagasinets verksamhetschef Åsa Mistrén Kämpe. En utredning, med syfte att hitta mer ändamålsenliga lokaler, har precis genomförts.
– Den plan vi hela tiden har jobbat med är att Lasse-Majas deckarhus ska ligga i de lokaler Fenomenmagasinet har i dag. Nu är vi nära en etablering, ett hyreskontrakt är tänkt att signeras under de kommande veckorna, och därför har vi tittat på andra lämpliga och ändamålsenliga lokaler för Fenomenmagasinet.
– Fenomenmagasinet har tidigare uttryckt att de önskar få möjlighet att utveckla sin verksamhet. Det här skapar den möjligheten, fortsätter Borg.
Resultatet av utredningen pekar ut universitetsområdet i Linköping som den bäst lämpade platsen för en flytt. Exakt vilken fastighet vill Niklas Borg inte avslöja.
– Givet att Lasse-Maja-konsortiet faktiskt skriver på hyreskontraktet i Gamla Linköping behöver det fattas ett beslut i ks om att ta och acceptera kostnaderna för att flytta och utveckla utställningen på Fenomenmagasinet. Jag vill inte gå ut med fler detaljer innan allt är sajnat och klart, förklarar ks-ordföranden och fortsätter:
– Tanken är att vi fattar beslutet vid något av sammanträdena i februari.
Enligt Borg innebär flytten en engångskostnad för kommunen, det är ömtåliga och otympliga föremål som ska transporteras, men även hyran blir högre.
– Samtidigt som Fenomenmagasinets lokaler i dag inte är helt ändamålsenliga är de även relativt billiga. Vi räknar med att flytten, med nya lokaler och förnyad utställning, innebär en merkostnad på kanske två miljoner kronor om året.
Om beslutet fattas, hur motiverar ni den kostnadsökningen?
– I första hand med att Fenomenmagasinet får mer ändamålsenliga lokaler och en mer modern verksamhet. Sedan är etableringen av Lasse-Majas deckarhus ett positivt resultat av flytten, svarar Borg.
Fenomenmagasinet är ett så kallat Science Center som har cirka 40 000 besökare om året. Under helger och lov är verksamheten öppen för allmänheten – resterande tid avses för skolklasser i utbildningssyfte.
– Jag ser ingen risk med flytten utan tror att den kan innebära ett lyft för både utbildningsverksamheten och den del som vänder sig till allmänheten, konstaterar Niklas Borg.