För två år sedan när Maria Risthammar började som rektor på Ekkälleskolan inledde hon ett utvecklingsarbete tillsammans med personalen. De ville skapa inkluderande och flexibla läromiljöer. Skolan vill utveckla den fysiska, den sociala och den pedagogiska läromiljön på olika sätt.
– Vi är en skola som jobbar för att möta alla elever. Alla är unika och alla har olika behov och förutsättningar. Det är vårt uppdrag som skola och verksamhet att ge alla elever möjlighet att utvecklas så långt som möjligt, säger Maria Risthammar.
Hon fick inspiration till sinnesrummet från habiliteringen där det används. Efter att ha googlat lite hittade hon ett företag som säljer hjälpmedel och inredning som passar i rummet.
– Vi har bland annat inrett med fiberoptik. Det är som trådar som hänger ner och ska stimulera sinnena på olika sätt. De skiftar i färger och är väldigt behagliga. Man kan känna lite på dem och titta på dem om man sitter där. Sedan har vi ett rör med vatten som det är bubblor i som är i gång och lyser med olika färger. Det är väldigt "Rogiatt vara där inne, berättar hon.
Inne i rummet finns också soffa, en säng med tyngdtäcke och saccosäckar. De har även en projektor där inne som visar ett akvarium och så spelas lugn musik.
Kommer barnen hålla sig lugna där inne så det inte blir ett lekrum?
– Vi har pratat mycket om hur vi ska förhålla oss till rummet och vilka regler vi ska ha. Barnen kommer aldrig att vara själva där inne. Det måste alltid vara en vuxen med i rummet.