Historiskt beslut ska ta Folkungavallen in i framtiden

Efter en dryg timmes debatt, votering och två omröstningar slog fullmäktiges ordförande Lars Vikinge (C) klubban i bordet och konstaterade att det mycket väl kunde vara ett historiskt beslut som de folkvalda nu fattat.

I dag når den nya simhallen ända ner till sjökanten. Det gör att den nya sjön blir ungefär hälften så stor som den tidigare.

I dag når den nya simhallen ända ner till sjökanten. Det gör att den nya sjön blir ungefär hälften så stor som den tidigare.

Foto: Linus Sundling/Arkiv

Linköping2021-11-23 16:22

Med siffrorna 66 mot 9 – och en som avstod från att rösta – biföll en majoritet av ledamöterna det förslag som beredningsgruppen valt och som kommunstyrelsen sagt ja till.

Beslutet innebär i stora drag att Tinnis ska ha en sjö – med en yta på cirka 5 500 kvadratmeter – omgiven av en park och med Tinnerbäcken i marknivå längs nya simanläggningens södra sida.

In i det sista försökte aktionsgruppen Tinnis.nu få politikerna att skjuta på beslutet. Den här gången genom att bjuda på pepparkakor och glögg. Men det hjälpte inte. 

– Ni kommer att gå till historien som de som förstörde detta fina som Linköping hade, sa en av aktionsgruppens medlemmar till en politiker som skyndade förbi, utan att ta det flygblad som erbjöds.

Politikern replikerade:

– Ta det med Socialdemokraterna, de visste att det skulle bli så här när de bestämde sig för att bygga ny simhall på Folkungavallen.

Med tanke på de i frågan, stundtals rätt hätska diskussionerna utanför stadshuset, så var debatten i fullmäktige lite som en västanfläkt. Inte så märkligt med tanke på att alla partier suttit med i beredningsgruppen och enats om förslaget. SD är det enda parti som ställt sig utanför, men gjorde det i ett sent skede i slutet av sommaren.

Sällan har politiker prisat varandra så mycket för fint samarbete och samsyn i en fråga som denna.

Stefan Erikson (M), beredningsgruppens ordförande, sa att han var glad för den breda uppslutningen kring förslaget.

– Sju partier har beslutat att vi ska fortsatt ha en badsjö på Tinnis. En bred uppslutning är ett måste i ett beslut som kommer att påverka Linköping för lång tid framöver, konstaterade han.

Mari Hultgren (S) sa att S ställde sig bakom förslaget, med det lilla tillägget; "med så stor badsjö som området tillåter."

– Det är viktigt att det blir ett område som genomtänkt och tillgängligt, och då menar jag inte bara rent praktiskt, sa hon.

Hon var också den enda politiker som tog orden "gratis badområde" i sin mun.

Jörgen Ring (SD) kallade förslaget tragiskt och var kritisk till att en ett år gammal SD-motion om Tinnis ännu inte tagits upp. Han menade att hans parti nu lyssnat in Linköpingsborna, men att man hade starka krafter mot sig.

Vilket fick Maria Hultgren (S) att påminna honom om att SD från början inte ville ha en badsjö över huvudtaget.

– Nej, vi ville ha en äkta badsjö och ingen stor klorerad pool, blev svaret.

Michael Cocozza – som företräder Linköpingslistan som inte finns med i fullmäktige – tyckte att förslaget skulle läggas på is. Han kallade diskussionen om kapaciteten för dagvattnet för ett hittepåargument och tyckte att fullmäktige kunde vänta med att ta beslut om området.

– För äldre Linköpingsbor betyder det här mycket. Av respekt för dem tycker jag att vi ska skjuta beslutet på framtiden och dessutom spara en massa pengar.

Argument för och emot att Tinnerbäcken ska upp i marknivå, tillsammans med olika åsikter om miljöhänsyn, risken för översvämning och vilka regler som gäller för naturbad kontra bassängbad ventilerades också.  Stefan Erikson (M) fick till sist lovord för sitt sätt att sköta beredningsgruppens arbete. Denise Cassel (KD) kallade hans insatser för välsignelse.

Vilket fick Elias Aguirre (S) att kliva upp i talarstolen och säga:

– Nja, välsignelse vill jag inte kalla det, men du har gjort det bra.

Det vinnande förslaget

Beslutet innebär en badanläggning med en vattenyta på cirka 5500 kvm, omgärdad av en park och med Tinnerbäcken i marknivå.

Nuvarande 50-metersbassäng blir kvar med två mindre bassänger.

Man ska kunna gå från den nya simhallen till både badanläggningen och övriga bassänger.

Området nås från alla väderstreck

Bäckens utformning gör det möjligt för parken att hantera stora vattenhöjningar vid skyfall och större regnmängder.

Byggkostnad: Mellan 300 och 460 miljoner kronor.

Källa: Linköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!