Väljer kunderna bort äggen till påskbordet eller spelar priset ingen roll? Vi besökte ICA Supermarket i Berga, Östenssons i Ullstämma och Coop lägerhyddan för att höra vad kunderna tänker kring prisökningen på mat inför den kommande påskhelgen.
På skärtorsdagsförmiddagen när makarna Katharina och Folke Davidsson skulle handla mat inför påsk var de inte särskilt bekymrade över de ökade priserna – i alla fall inte när det kom till påskfavoriten ägg.
– Jag brukar köpa ägg från äggbilen, och där kostar äggen lika mycket som innan så jag har inte märkt av att det blivit dyrare, säger Katharina Davidsson och tillägger:
– Jag kollar mycket på priserna, men jag väljer inte bort något på grund av det. Däremot köper jag mestadels frysta grönsaker nu, efter att det blivit dyrare.
I slutet på mars presenterade Statistiska centralbyrån statistik över hur mycket några av påskmatsfavoriterna har ökat i pris. De senaste 12 månaderna har priset på ägg ökat med 30,9 procent.
– Jag brukar köpa ägg hos bonden, det blir lite dyrare men det är bättre kvalitet så det är värt det, säger Pia Watz, som handlar på Coop Lägerhyddan.
Det är inte bara priset på ägg som har ökat. Statistik från SCB visar också att grönsaker ökat markant i pris– däribland tomater som ökat med 38 procent, och paprika med 34 procent det senaste året. Även priserna på purjolök och blomkål har ökat drastiskt – med nästan 80 procent. Enligt SCB är detta en historisk ökning,
– Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.
Ulla och Bengt handlar på Ica i Berga.
– Jag har inte tänkt på att priset ökat på just ägg, däremot har man lagt märke till att andra saker– tomater har ju blivit dyrt, säger Ulla.
Prisökningen på livsmedel det senaste året har ändå påverkat kundernas köpvanor. Det blir allt vanligare att köpa större mängder och frysa in, och planera sina inköp istället för att småhandla.
– Jag handlar inte lika mycket onödigt, och slösar inte lika mycket nu, säger Pia Watz.
Trots höjda matpriser, inte minst på ägg, vill hon ha ett vanligt påskbord i år.
– Nånstans vill man få lite glädje i maten – och jag tycker det är roligt och viktigt att hålla lite på traditionerna, säger Pia Watz.