Historisk marknad återuppstår i gamla Linköping

Smide och silverstickning, loppcirkus och kanderade äpplen.

Persmässemarknad i Gamla Linköping

Persmässemarknad i Gamla Linköping

Foto: Marcus Gustafsson

LINKÖPING2012-06-30 09:30

Där har ni ett litet urval av allt som fanns att se, och smaka på, igår i gamla Linköping.

Loppcirkusdirektören, alias Joakim Gustavsson, var övertygande där han höll stor show på torget med hjälp av sin unge assistent Elias Eriksson. Men vad hjälpte det att vi spejade? Vi såg ändå inte loppan Lisa som gick på lina eller loppan Kurt som flög långt som en kanonkula.

Fick godkänt

Ulla Andersson från Huskvarna var en av hantverkarna som fått godkänt för att vara med på Persmässemarknaden i gamla Linköping. Som Corren tidigare berättat syftar bytet av namn och dag på det som tidigare var Hantverksmarknaden, till att höja kvaliteten på utbudet.

Persmäss är en gammal kyrkohögtid som alltid firades den 29 juni, till minne av apostlarna Petrus och Paulus martyrium. I samband med den hölls ofta marknader runt om i landet, bland annat i Linköping.

- Det är en tvåtusen år gammal teknik, berättade Ulla Andersson där hon stod och demonstrerade silverstickning, en teknik hon använt för att tillverka en rad vackra armband och halsband som fanns till salu på bordet framför henne.

Syr egna kläder

Helmy Persson strosade runt iklädd en vacker, fotsid linneklänning. Över den bar hon en glest virkad poncho som matchade perfekt i färg. Hon är sin egen designer, i så motto att hon gör om kläder så de passar hennes personliga stil. Helmy Persson som sällan missar att gå på marknad i gamla Linköping, var nöjd med att den här fått ett delvis förändrat utbud.

- Det är skönt att slippa krimskramset, tyckte hon.

Miriam Goldkuhl hade också en stil som stack ut, men det med hjälp av Östgötateaterns garderob.

Miriam hade dagen till ära iklätt sig identiteten av Antoinette von Lingen, en förnäm 1700-talsdam som med vitsminkat ansikte och viftande solfjäder spatserade runt på torget och konverserade artigt.

Smide som hobby

Framför dockteatern satt storögda barn och tittade på dramat Rödluvan och Vargen. Intill tillverkade smeden Malin Jonsson, konstblommor. Brodern Jonas Jonsson assisterade genom att hålla ässjan brinnande, med ett idogt trampande.

Malin är utbildad smed i tredje generationen, men jobbar idag som vårdare på ett gruppboende. Smidet har hon bara som en hobby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om