"Historien måste levandegöras"

Kardinal Nicolaus är på ingång och i slottsköket är det fullt pådrag.  - Di säger att kardinalen föredrar färskt kött, så vi ska fresta med mustig oxsvanssoppa, säger Margareta, som styr och ställer i köket.

Slottet

Slottet

Foto: Peter jigerström

LINKÖPING2012-05-27 15:34

Margareta tar mig åt sidan och teaterviskar:

- Och är det så att oxen och gäddan inte är helt fräscha så har vi våra knep att laga till det så att det slinker ner hos både kung och kyrkans män. Färsk mat, det är ett tänjbart begrepp, ser du.

Låser upp dörrar

Det är i år tredje gången Statens fastighetsverk låser upp hemliga dörrar och bjuder in svenska folket till vårt gemensamt ägda kulturarv.

- Årets tema är maktbalans, vi vill både levandegöra historien och tillgängliggöra historiska platser, förklarar Jon Henriksson från Statens fastighetsverk.

- Vi tar tillbaka publiken till kyrkomötet 1153 då kardinal Nicolaus Breakspear från Rom besökte Kung Sverker och Biskop Gisle i Linköping, fortsätter han.

Vi avbryts av en fanfar, publiken samlar ihop sig och så skrider kung, biskop, götar och svear mot Borgstugan, där de ska förhandla fram en strategi inför mötet med påvens kardinal. Man ska diskutera var det svenska ärkebiskopssätet bör ligga, det vill säga centrum för den svenska kyrkan.

Fick åka hem

Men, säger historien, av det blev det inte mycket med den gången. Motsättningarna mellan götar och svear visade sig vara så stora att kardinalen fick åka hem med oförrättat ärende.

- Förhoppningsvis blev han ändå nöjd med maten, funderar Margareta i köket. Färsk gädda och pepparrot är inte att leka med.

Levandegöra var ordet. Arkeologen Eva Modén från Linköping har dramatiserat detta, den svenska historiens första kyrkomöte.

- Tillsammans berättar husen och marken vårt lands historia, säger hon och uppmanar oss att ta en titt på brunnsrummet från 1100-talet som annars hålls stängt för besökarna.

Bland de rum som på lördagen tillfälligt öppnade för besökare var också Borgstugan och delar av biskopens trädgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!