Stordonatorn Ljungstedt hade en märklig levnadsbana

Den 9 april 1824 startade undervisningen vid Ljungstedtska friskolan för fattiga pojkar. Friskola innebar att den var avgiftsfri. Två hundra år senare och rader av förändringar är skolan i dag ett välrenommerat gymnasium.

Den under enkla förhållanden i Linköping uppväxte Anders Ljungstedt, som blev en framgångsrik affärsman i Macao, kom genom en betydande donation att grunda Ljungstedtska skolan.

Den under enkla förhållanden i Linköping uppväxte Anders Ljungstedt, som blev en framgångsrik affärsman i Macao, kom genom en betydande donation att grunda Ljungstedtska skolan.

Foto: Porträtt i Ljungstedtska skolans ägo målat av George Chinnery

Linköping2024-03-30 13:00

Vår stad

Skolan kunde grundas tack vare en betydande donation av den under enkla förhållanden i Linköping uppväxte svenske generalkonsuln i Macao Anders Ljungstedt. Hans önskan var att skolan skulle ge fattiga pojkar möjlighet att själva välja sin levnadsbana.

Vid starten hade skolan en lärare och 104 elever i åldern 8 till 14 år. Inledningsvis bedrevs undervisning i skrivning, läsning, räkning, biblisk historia och i katekesen. Barnen delades upp i grupper efter kunskapsnivå. Duktiga elever undervisade sina kamrater. Lärarens uppgift var att övervaka klassen och förhöra eleverna. 

De fattigaste barnen fick stövlar och även kläder för att vintertid kunna ta sig till skolan. I enlighet med Ljungstedts önskan uppmuntrades duktiga elever med olika premier. Vidare fick ingen aga förekomma.

undefined
Ljungstedtska skolan startade sin verksamhet den 9 april 1824 i fastigheten på Djurgårdsgatan 2. Verksamheten bedrevs i den byggnaden till och med vårterminen 1858

Skolans första tid var inte någon succé. Den förste läraren var en avkragad präst. Enligt uppgift av en elev var han försupen och usel som lärare. Till detta skall läggas att fondens direktion satsade på ett par förlustbringande fastighetsaffärer. Välfungerande blev skolan först efter det att en ny lärare tillträtt 1828.

När folkskolan infördes på 1840-talet kom de styrande i Linköping driva igenom att Ljungstedtska skolan skulle bli Linköpings folkskola för gossar. Dessutom kom folkskolan för flickor att inrymmas i en av friskolan ägd fastighet. Vidare ställde direktionen en betydande kontant summa till folkskolans förfogande. Tidningen Fäderneslandet kom att beskriva Linköpings sätt att genom Ljungstedts donation klara sig undan en ålagd skattebörda som mer fiffig än hedrande.

undefined
Ljungstedtska donationens direktion köpte 1817 fastigheten i hörnet av Djurgårds- och Nygatorna. År 1821 uppfördes ett verkstadshus invid Nygatan. Skolan kom aldrig att bruka det då det hyrdes ut.

Anders Ljungstedt hade en märklig levnadsbana. Efter att gått igen gymnasiet i Linköping och studerat en kort period i Uppsala fick han tjänst som informator först i Norrköping sedan i Ryssland. Efter tio år i Ryssland återvände han 1794 till Sverige och blev tolk i ryska vid motsvarigheten till dagens regeringskansli. Han gifte sig 1796 med Carolina Mosander, ett äktenskap som kom att bli barnlöst. År 1797 fick Ljungstedt tjänst på Ostindiska Kompaniets skepp Drottningen. Väl i Kanton kom han 1798 att utses till kompaniets representant i Kina. Från mitten av 1810-talet verkade han som affärsman i det då portugisiska Macao. 

undefined
Den Ljungstedtska skolans direktion upplät 1848 sin ägandes fastighet på Klostergatan 19 till folkskolan för flickor. Byggnaden utgör idag skolmuseet i Gamla Linköping.

Anders Ljungstedt avled drygt 76 år gammal i november 1835. Han begravdes på den gamla protestantiska kyrkogården i Macao. 

Fortsättning följer nästa lördag

Källa Siv Sandberg: Ljungstedtska skolan, 1974.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!