Vår stad
Ett i januari 1882 presenterat förslag på en ny folkskolebyggnad blev inledningen till en flerårig och mycket het skolstrid. Ekonomin var naturligtvis kärnan i kampen, som innehöll såväl överklaganden ända upp till högsta instans som insändare med hårda personangrepp.
År 1887 färdigställdes emellertid Gottfridsbergsskolan med sina åtta salar. Behovet var dock mycket större. Situationen blev bara allt värre, 1892 hade Linköping 1 200 barn i folk- och småskoleåldern. Tre år senare beslöt staden äntligen att uppföra en ny skolbyggnad. Den kom, till skillnad från Gottfridsbergsskolan, att kallas för Nya Folkskolan, sedermera Linnéskolan.
Byggnadsarbetena inleddes vårvintern 1897. Skolrådet ville hålla nere kostnaderna, men byggnadsnämnden krävde vissa fördyrande dekorativa fasaddetaljer.
Höstterminen 1898 togs skolan i bruk. Corren beskrev den som en synnerligen imponerade byggnad och menade att Linköping kunde vara stolt över satsningen på folkskolebarnen. Både att ingen skolsal vette mot norr och att byggnaden låg fritt motsvarade samtidens ideal.
De rymliga skolsalarna möjliggjorde ett utökat antal elever i varje klass, vilket i sin tur ledde till besparingsförslaget att dra in några lärartjänster.
Byggnadens mittparti var avsett för folkskolans flickor medan pojkarna höll till i den nordöstra flygel. Småskolan var inrymd i den nordvästra flygeln. Varje avdelning hade en särskild entré och ett eget trapphus. Mellan avdelningarna fanns dörrar som låstes upp vid särskilda tillfällen.
I källarplanet fanns tre salar för pojkarnas träslöjd och två för flickornas syslöjd. Där fanns även ugnarna till byggnadens koleldade centralvärmesystem.
Nya folkskolan var inledningen på en tjugoårsperiod då Linköping gjorde minst sagt imponerande satsningar för att förbättra invånarnas levnadsförhållanden. Det gällde exempelvis satsningar på egna hems- och koloniträdgårdsområden samt ett renhållningsverk. Redan 1910 startade dessutom förberedelserna för att uppföra ytterligare en ny folkskoleskolbyggnad, den 1914 färdigställda Folkungaskolan.
Linnéskolan drabbades i februari 1923 av en omfattande vindsbrand förorsakad av gnistor från en kamin. Återställandet av byggnaden innebar en satsning på ökad brandsäkerhet. Centralvärmen leddes upp på vinden och den ursprungliga gasbelysningen ersattes av elbelysning.
Tack Bo Peter Persson, stadsarkivet. Källa: Siv Sandberg: Skolor i Linköpings historia del IV.