Het debatt när Vallastadens detaljplan antogs

Slaget om detaljplanen för Vallastaden blev hårt. Men efter mer än två timmars debatterande i fullmäktige, röstade en stor majoritet för liggande förslag.

Foto: Pia Molin

Linköping2013-09-24 19:16

Kritiken mot hanteringen av ärendet var skoningslös från oppositionen.

Ingen koll på läget

– Ni har ingen koll på läget. Om det inte vore för att oppositionen begärde att ärendet skulle utredas hade ni fortfarande inte haft någon koll, sa Lena Micko (S) med adress till Paul Lindvall (M).

Hon påpekade att så stora beslut som Vallastaden borde ske i bred politisk samsyn men hävdade samtidigt att hennes parti inte fått vare sig gehör för sina idéer eller ens nödvändig information. Här blev det kommunalrådet Muharrem Demirok (C) som fick sig en släng av sleven i sin egenskap av ordförande för Linköpingsexpo AB. Han kritiserades bland annat för bristande ekonomisk styrning

Budgeten håller inte

– Budgeten för mässbolaget håller inte, det behövs minst 40 miljoner kronor till hävdade Kristina Edlund (S) och Lena Micko (S) och hänvisade till uppgifter från kommundirektören.

Den som inte har järnkoll på detaljplanen för Västra Valla blev inte klokare av tisdagens fullmäktigedebatt precis.

Oppositionen, i form av S, MP och V hävdade att detaljplanen hörde tätt ihop med bomässan. Medan Alliansen menar att det är två olika saker.

Ingen bomässa utan detaljplan

– Nej, bomässan förutsätter en detaljplan och utan detaljplan ingen bomässa. Det hör ihop, sa Kristina Edlund (S) som timmarna före mötet meddelade att hon avgick ur Linköpingsexpos styrelse.

Miljöpartiet å sin sida hoppade av hela idén med bomässa.

– För många och för stora obesvarade frågor ihop med en oklar ekonomi gör att vi vill att det ska stoppas, sa språkröret Nils Hillerbrand.

MP vägrar bomässa

Däremot vill miljöpartiet att stadsdelen ska byggas, men inte stressas fram på grund av en bomässa.

Socialdemokraterna är också i grunden positiva till både detaljplan och bomässa, men anser att det är orimligt att hinna genomföra allt till 2016.

I några tilläggsyrkande framförde partiet krav på att kommunens revisorer skulle granska ledning och styrning av projektet Bo 2016 och att man istället skulle utreda förutsättningarna för en bomässa 2019.

När det sedan blev klart för omröstning visade rösterna 65 mot 11 att detaljplanen var antagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet deltog inte i beslutet. (S) fick inte heller gehör för sina tilläggsyrkanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om