Hennes produkt säljs i 53 länder

Startup-bolag satsar ofta på programvara, gärna molnbaserad. Elin Elkehag från Linköping gick in med rubbet på en fysisk produkt, och nu säljs hennes "Stilla" i 53 länder.

Vid besöket på Creactive i Science Mjärdevi park var det många som ville handla av Elin Elkehag.

Vid besöket på Creactive i Science Mjärdevi park var det många som ville handla av Elin Elkehag.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-05-06 09:00

– Men om jag hade vetat att det var så svårt så skulle jag aldrig ha gjort det, berättar hon inför ett 100-tal gäster vid besöket i hemstaden och Science park Mjärdevi.

Elin Elkehag har studerat psykologi med inriktning mot människa, teknik, samhälle vid Linköpings universitet, läst ekonomi på ett universitet i Kina och hon har gått innovationsprogrammet vid högskolan i Eskilstuna. Hon har uppmärksammats i fler olika sammanhang, och 2012 blev hon en av tidningen Veckans affärers supertalanger. Hon befann sig i San Francisco när hon fick den där idén: Ett slags stöldlarm som kopplas till en app som får din smarta telefon att reagera om din väska, barnvagn eller annan utrustning börjar röra på sig. Larmet har bland annat spårningsfunktioner.

– Att ta hjälp av andra är mitt främsta tips. Jag frågade alla jag träffade om den här idén. Och jag åkte hem till Linköping, köpte lera på Clas Ohlson och började forma hur jag ville att larmet skulle se ut.

Hon bestämde att det skulle ta 100 dagar från idé till produkt. Sedan dess har det blivit mycket resor, många möten och sena kvällar.

– Man kan ju tro att startup-arbetet handlar om hitta på en bra app och så är allting frid och fröjd. Men det är extremt mycket hårt arbete. Extremt många möten och flera bakslag på vägen!

Att utveckla en hårdvaruprodukt är ofta kopplat till ännu mera jobb.

– Det är långa ledtider. Och inget får gå fel. Då måste allt göras om i fabriken

Hon berättar om hur hon mötte IT-jätten Apples teknikchef, CTO, och fick respons på sin idé. Och om hur hon och hennes medarbetare valdes ut till ett känt tv-program, där man sållar fram entreprenörer.

– Vi lade ned massor av tid på inspelningarna, och vi hade förberett oss på en ökad försäljning. Men så blev det inte av.

Stilla-larmet säljs nu på teknikvarukedjan och telekombolaget AT&T i USA, och finns även på svenska Designtorget.

– Den produceras i Kina. Vår plan är att lägga utvecklingsavdelningen i Stockholm. Vi ska ha närvaron kvar i Silicon Valley och San Francisco, men främst med säljare, säger hon.

Elin Elkehags plan har alltid varit att nå en vardagsmarknad.

– Jag vill inte att tekniken ska vara till för superanvändare, de ska vara till för vanliga människor som mina föräldrar.

Och Elin Elkehags familj har fått vänja sig vid att hon alltid är någon annanstans. När hon besöker hemstaden Linköping så följer familjen gärna med henne. Mamma Kerstin Elkehag berättar att Elin alltid har haft tusen idéer och att hon också kan förverkliga dem.

– Hon har byggt det här själv. Vi har stöttat henne med samtal, men vi har inte kunnat hjälpa henne med kontaktnät och så, säger Kerstin Elkehag.

Vad brukar du ge henne för råd?

– "Var dig själv, Elin. Då är du oslagbar!". Hon är en genuin person, Hon är genuint snäll, klurig och nyfiken. Hon är jättesmart! Det händer alltid något runt Elin, säger Kerstin Elkehag.

Stilla

Hårdvaruföretaget Stilla, grundat av Elin Elkehag från Linköping, utvecklar och tillverkar ett smart rörelselarm i fickformat: Stilla Motion, stort som en femkrona och möjligt att fästa på olika saker.

2016 genomförde de en crowdfundingkampanj på Indiegogo, och nådde sitt kampanjmål på tio timmar. Före lanseringen hade man genererat en social räckvidd på över 1,3 miljoner personer. Se mer:www.mystilla.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!