Hennes forskning är i hästväg

Charlotte Lundgren, forskare vid Linköpings universitet, forskar om vad som händer i manegen mellan ryttare, häst och instruktör vid en dressyrlektion.

Hobby. Charlotte Lundgren hinner inte längre rida, istället håller hon på med fäktning så ofta hon kan.

Hobby. Charlotte Lundgren hinner inte längre rida, istället håller hon på med fäktning så ofta hon kan.

Foto: Pia Molin

Linköping2015-07-27 10:00

Det hela började 2011 då Charlotte Lundgren, tillsammans med flera andra forskare, startade nätverket HumSam Häst på Linköpings universitet, LiU. Där kom hon och Mari Zetterqvist Blokhuis, pedagogikforskare vid Södertörns högskola, fram till att de ville forska om vad som händer mellan instruktören, ryttaren och hästen under en privatledd dressyrlektion.

– Redan vid nätverkets första träff upptäckte vi att vi var intresserade av samma saker. Vi tänkte på att ridning är en praktisk lära och började fundera på varför man lär ut som man gör inom ridning, så det började där, säger Charlotte Lundgren.

Charlotte Lundgren kallar sig själv för dressyrtant och har ridit mycket i sitt liv. De senaste 6 åren har gått till forskning inom kommunikation på LiU. Dock är det här första gången hon forskar om just hästar. Tidigare har hon ägnat 10 år till att forska om kommunikation inom hälso- och sjukvården, ett område hon egentligen inte var särskilt insatt i från början utan som hon har fått lära sig under tidens gång. Därför menar hon att det spännande att nu forska om något som hon har kunskap om sedan tidigare.

– Det kittlar nyfikenheten på ett nytt sätt.

Det är dock inte helt utan hinder.

– När man bär en viss information om något kan det bli en utmaning att lägga sitt tyckande åt sidan, det kan absolut bli problem ibland.

För att få större kunskap har de två forskarna spelat in privatlektioner med fem olika dressyrtränare med tre ekipage per tränare. Sammanlagt är det 15 personer, tre kameror och två mikrofoner som ligger bakom det 15 timmar långa materialet. Ur det har flera kunskaper om kommunikationen i ridhuset kommit. Något som Charlotte Lundgren och Mari Zetterqvist Blokhuis så sent som i våras redovisade vid den idrottsvetenskapliga konferensen European College for Sports Science, ECSC, i Malmö.

– Där presenterade jag vissa studier som vi gjort utifrån materialet. Det har bland annat visat sig att läraren har sex olika sätt att lära ut på, säger Charlotte Lundgren.

Det är ännu inte fastställt när forskningen kommer att vara färdig, men en möjlighet skulle kunna vara under hösten 2016. Både Charlotte Lundgren och Mari Zetterqvist Blokhuis undervisar, vilket gör att forskningen får stå åt sidan.

– Vi har många undervisningsprojekt just nu så det har blivit något försenat. Forska får man göra då man inte undervisar, säger Charlotte Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om