Affären berörde 14 kommuner. Linköping var den enda kommun som protesterade. De hävdade att det inte går att sälja hemtjänstverksamhet. Först under tisdagen slutfördes affären.
Köpet presenterades i april och planen var att Humana skulle tagit över hemtjänsten den 1 juni. Den planen sprack eftersom omsorgskontoret i Linköpings kommun invände att hemtjänsten är något som en människa valt – och ett sådant val är ingen handelsvara som kan säljas.
Ensamma
Linköpings kommun var ensam om denna invändning, de andra 13 kommunerna accepterade affären.
Dessutom invände omsorgskontoret att vissa delar i affären rörde sånt som Carema tilldelats efter upphandling och en vunnen upphandling är inte heller någon handelsvara, ansåg kommunen.
Omsorgskontoret begärde därför att de båda företagen skulle göra en juridisk utredning och bevisa att affären inte stred mot lagen om offentlig upphandling.
Utredningen gjordes av advokatbyrån Linklater och den har sedan gåtts igenom av stadsjuristen Ragnhild Klintberg som under sensommaren gav klartecken.
Gick att sälja
Det visade sig att den upphandlade verksamheten var så liten del av affären att den kunde godkännas. När det gällde människornas fria val löstes det genom att kommunen informerade via brev om köpet och gav alla möjlighet att byta hemtjänstutförare om de så önskade.
Slutklämmen i historien kom i torsdags när äldrenämnden godkände Humana som ny hemtjänstutförare och med det beslutet i ryggen kunde de bägge företagen göra klart affären.
Från 1 oktober bytte därför hemtjänstpersonalen arbetsgivare från Carema till Humana och en okänd summa pengar överfördes från Humana till Carema. Hur mycket Humana betalar är inte officiellt.
Liten del
Sammanlagt i de 14 kommunerna berörs ungefär 1 300 anställda. För Carema är detta en mindre del av personalstyrkan, de har ungefär 15 000 anställda.
Även räknat i pengar är det en mindre del som Carema nu sålt. Vårdföretaget omsätter runt 7 miljarder kronor, hemtjänsten har stått för ungefär 425 miljoner kronor.