För gymnasielärarna Mikael och Matilda Scheibel Sahlin är återbruk och hållbarhet inte bara tjusiga ord. Det genomsyrar hela deras liv. Allt i deras hem Edvardsgården är begagnat och upphottat, till och med den stora röda soffan och den mörkgrå dubbelsängen, som de ville ha i just de färgerna.
– När man väl bestämt vad man är ute efter gäller det att vara som en hök på Blocket, så man inte missar det gyllene tillfället. Men det kan ta några år . . .
Nästan ingenting är vitt, förutom köket som redan var renoverat när de flyttade in. I deras filosofi ingår att inte göra sig av med fungerande grejer bara för att de inte faller dem i smaken. Istället gör de om dem.
– Vi vill ha pärlspont, gråa luckor, rött skafferi och andra beslag, begagnade så klart, på de nuvarande Ikeaskåpen.
Matilda har renoverat gamla prylar så länge hon minns. Så när gymnasieläraren i teknik tröttnades på den allt stressigare lärarollen hårdsatsade hon på det som dittills varit en hobby. Förra året öppnade hon "Relove me", en second handbutik där gamla, trasiga, nötta och uttjänta prylar får nytt liv. Och en chans att bli älskade igen.
– Jag har nog alltid velat starta eget och funderade på både kafé och grönsaksförsäljning.
I "Relove me" säljer Matilda loppisfynd som hon fixat till, ändrar kunders prylar och möbler efter deras önskemål, och håller kurser i återbruk där deltagarna får hjälp med att renovera egna möbler.
Mikael fortsätter som gymnasielärare på Berzan, men tillbringar mycket tid i butiken med tillhörande verkstad i Hackefors.
– Det händer att kunder vill renovera eller måla på ett sätt som jag själv inte hade valt, men det är faktiskt bara kul. Fast när ett gammalt vackert skåp ska målas vitt kan det skära lite i mig, säger Matilda.
– Men det viktigaste är ju att kunden blir nöjd, att prylen får en plats och därmed ett nytt liv i någons hem. Det är kul med nya utmaningar, som när jag förgyllde en spegel med bladguld och fick gjuta en ny del till ett trasigt ornament på en Axetstol.
Något extra knepigt?
– Jag skulle fylla i loggan på en gammal margarinlåda och det krävde en hel del detektivarbete bland gamla foton.
Matilda och Mikael vill ha färg i det egna hemmet. Gärna rött, grönt och turkos. Varje rum får sin egen ton.
I gästrummet fick de för sig att måla en suckulent över en hel vägg.
I sovrummet får Mikaels gamla favoritmössa leva vidare i form av fyra nyanser turkos som de svampmålat väggarna med. De tog med mössan till en färgaffär för att få rätt nyanser.
I "solrummet" för chiliodlingen ska det bli soluppgångar på väggarna.
På lilla toan har Matilda dekorerat spegeln med nagellacksmålade stenar.
– Att skapa nytt av gamla grejer har blivit en sport.
De odlar allt man kan "och lite till". Dels i pallkragar, dels i ett rejält växthus. Örter är en specialitet och de har byggt upp ett eget husapotek med gamla läkeväxter och blandningar som kan tas vid förkylningar och annat.
Just nu står de kala humlestörarna som ödsliga tempelruiner utanför huset.
– Humle är en fantastisk växt vars kottar man kan använda till teer, salvor mot eksem och små kuddar som är rogivande att lägga på pannan, om man har svårt att sova, säger Mikael.
Vad som än ska fixas ställer de sig frågan "kan vi göra det här själva?"
– Nästan alltid är svaret ja.
Förutom mördarsnigelinvasion då. Den får glupska ankor ta hand om nästa år.