Hemlängtan blir mindre tillsammans

På bussutflykter genom Östergötland växer i sommar vänskap och gemenskap mellan "Världens mammor" och deras barn. På tisdagen var utflyktsmålet Gamla Linköping.

Ilias och mamma Safaa Alswah är med på utflykt med "Världens mammor" för första gången.

Ilias och mamma Safaa Alswah är med på utflykt med "Världens mammor" för första gången.

Foto: Ebba Örn

Linköping2018-07-10 21:00

Under den stora eken vid Kryddbodtorget i Gamla Linköping står en stor grupp kvinnor och barn och lyssnar på en guide som berättar om platsens historia. En av kvinnorna översätter till arabiska.

– Många av kvinnorna har inte sett så mycket av Östergötland, säger Sira Jokinen Lisse. Det är ju både en ekonomisk och en praktisk fråga att komma iväg om man har flera barn.

Sira är initiativtagare till "Världens mammor", gruppen som samlat barn och mödrar som alla är mer eller mindre nya i Sverige kring det gemensamma språket konst.

– Jag skulle egentligen gå på semester, men så frågade flera av kvinnorna "vad gör vi i sommar då?". Så därför bestämde vi oss för att fixa utflykter.

Dagens utflykt är den fjärde som "Världens mammor" gör tillsammans i sommar. Idag, tisdag, är det gruppen från Motala som åkt buss till Linköping för att upptäcka gamla Linköping. Safaa Alswah kom till Sverige via Libanon, Egypten och Medelhavet för drygt tre år sedan. Hon är här tillsammans med sina söner och sina två systrar.

– Igår träffade mina systrar min yngste son Ilias för första gången, berättar Safaa Alswah. De är på besök från Tyskland och kom igår. Vi har inte träffats sedan jag flydde från Syrien 2012. Jag kan knappt förklara vad jag känner, det känns som första gången efter kriget bröt ut som jag kan andas.

Safaas berättelse är en av många i den här gruppen kvinnor, berättar Sira Jokinen Lisse.

– Bakgrunden till "Världens mammor" är att jag ville synliggöra de här fantastiska kvinnornas erfarenheter, säger Sira. Är man ny i ett land, utan tillgång till språket, är konst ett sätt att mötas. Och intresset bara växer och växer. Här idag är vi omkring 70 personer och det är fler som vill följa med än vad det finns plats för.

Gruppen rör sig i kluster bort mot den stora dansbanan, det är dags för fika. Någon sätter på musik, hakar i någon annan och sedan är dansen igång. Precis som man gör i många arabiska länder, menar Samar Fawaz. Hon har varit med på alla utflykter i sommar, idag med sonen Hadi.

– Det är speciellt att vara iväg tillsammans såhär, man släpper sina bekymmer, säger Samar.

– Kvinnorna trivs i Sverige och säger att det är tryggt för deras barn att vara här, fortsätter Samar. Samtidigt saknar de sitt hemland, som de ju inte kan åka tillbaka till. Då är det viktigt att komma ut och göra sånt man blir glad av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!