Folåsa behandlingshem i Vikingstad får kritik på fyra punkter och Arbetsmiljöverket kräver åtgärder före oktober, annars får Statens institutionsstyrelse (SIS) som driver hemmet betala vite på 100 000 kronor.
– Vi bedömer att de inte har utrett händelserna tillräckligt, framför allt inte utrett de bakomliggande orsakerna, säger Mikael Bernhardsson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Östergötland.
Vitesföreläggandet gäller två allvarliga incidenter en kväll i januari 2020 då ungdomar startade upplopp på institutionen. Samtidigt utreder Arbetsmiljöverket ytterligare en händelse i april i år då en kvinnlig vårdare togs som gisslan, utsattes för bland annat sexuellt ofredande och tvingades hjälpa en ungdom att rymma.
Parallellt har en brottsutredning gjorts mot den intagna ungdom som förde bort vårdaren. Polisen har nyligen överlämnat sitt material till åklagare.
I den rapport som Folåsa behandlingshem gjort till Arbetsmiljöverket, som arbetsgivare är skyldig att göra vid tillbud, framstår kvällen den 29 januari som kaotisk på behandlingshemmet. Några killar på en av avdelningarna har ertappats med att röka på rummet. Efter tillsägelse blir en av killarna våldsam och personal beslutar om avskiljning. Av de fyra medarbetare som tjänstgör på avdelningen tar tre med sig ungdomen in på kontoret och stänger dörren. Den fjärde blir ensam kvar på avdelningen med fyra ungdomar. En av dem blir aggressiv och hotar med att slå vårdaren om hen inte ger ifrån sig sin nyckel. Ungdomen spottar också en snus i vårdarens ansikte.
”Personalen blev mycket rädd och hade svårt att sätta sig i säkerhet då personalen befarade att ungdomarna skulle ta sig in i personalutrymmet om personalen försökte ta sig in där” skriver Folåsa i sin rapport om händelsen.
Den angripna medarbetaren bär ett larm, en så kallad hand-enhet, vilket är ett krav under arbetspass på Folåsa. Enheten fungerar dock inte. En källa med viss insyn i verksamheten uppger för oss att larm varit ur funktion en längre tid. Något som Kristina Nilsson, huvudskyddsombud på Folåsa, idag tillbakavisar:
– De har fungerat. Den här kvällen var det en hand-enhet som inte fungerade, som den här medarbetaren hade. Larmen ska testas inför varje arbetspass. Jag kan inte uttala mig om ifall det gjordes den här gången, säger Kristina Nilsson.
Den hotfulla situationen avstyrs när kollegor uppmärksammar att den utsatta medarbetaren behöver hjälp. Men en halvtimme senare blossar ett nytt bråk upp. En ungdom är upprörd över den tidigare avskiljningen vilket kräver flera medarbetares uppmärksamhet. En medarbetare lämnas återigen ensam med flera ungdomar. En kille tar då strypgrepp bakifrån på vårdaren, lyfter honom, kastar honom på golvet och sparkar på honom. Vårdaren rullar ihop sig för att skydda sig mot misshandeln tills kollegor kan avbryta. Alla anställda på avdelningen stänger därefter in sig i personalutrymmet. Där inifrån larmar de polis och andra avdelningar på institutionen.
Under tiden går ungdomarna bärsärk på avdelningen och slår sönder tv-apparater, fåtöljer, stolar och ett pingisbord. De kortsluter elen genom att slänga vatten på ett eluttag. Avdelningen drabbas av strömavbrott. Ungdomarna skriker och slår på inredning med stolsben som lossnat från sönderslagna stolar. De kastar blomkrukor på golvet.
Cirka 20.45 anländer en polispatrull. Samtidigt anländer Folåsas chefsberedskap som kallats in av larmet. Poliserna bedömer snabbt att situationen inte kan lösas utan förstärkning. Polisens regionala insatsstyrka och medlingsgrupp kallas in. Två timmar senare lyckas polis, tillsammans med Folåsas personal, få ungdomarna att en och en komma ut ur byggnaden och överlämna sig.
Upploppet resulterar i polisanmälan om misshandel, olaga hot och skadegörelse. Utredningen lades ned i maj. Trots förhör med personal har polisen inte kunnat reda ut vem som gjort vad under upploppet.
– Vi har inte kunnat rikta specifika misstankar mot enskilda individer. Därför fick vi lägga ned förundersökningen, förklarar Therese Aldén vid Polisen i Linköping.
Våren på Folåsa förlöper inte helt lugnt. Behandlingshemmet tar emot tjejer och killar som placeras av socialtjänsten på grund av destruktivt socialt beteende. Ibland är trycket från kommuner som vill placera ungdomar stort. Ett protokoll från skyddskommitténs möte den 28 januari, dagen före upploppet, speglar förhållandena. Under punkten ”arbetsmiljöläge” står det om en av avdelningarna: ”Jobbigt med gruppen, mycket stök. Många elever både in och ut.”
Under punkten ”Inkomna incidentrapporter” framgår att 14 sådana har gjorts under de sex veckor som gått sedan förra mötet. En gäller en allvarlig brand på en av avdelningarna då en ungdom tänt eld på sitt rum, troligen i hopp om att kunna rymma när brandlarmet löste ut. Sju incidenter gäller hot eller våld mot personal.
En skriftlig konversation har sedan upploppet i januari pågått mellan Arbetsmiljöverket och Folåsas ledning. Tonen i mejlkonversationen framstår stundtals som irriterad. Arbetsmiljöverket har krävt att Folåsa utreder orsakerna till misshandeln och har inte godkänt de underlag som institutionen lämnat in. ”Ni har inte utrett händelserna tillräckligt. Ingen arbetstagare ska riskera att utsättas för hot och våld i arbetet” skriver myndigheten.
Folåsas ledning, å sin sida, har anfört att Arbetsmiljöverkets krav i vissa delar är otydliga och hävdat att kravet att Folåsa ska anlita extern hjälp för att utreda incidenten och utarbeta säkerhetsrutiner är onödigt. ”Vi anser att nödvändiga kunskaper finns på Folåsa och inom myndigheten varför kravet inte är nödvändigt” skriver Folåsas chef Peter Håkansson.
– Vi har bedömt att de här kunskaperna inte finns utan att de behöver ta extern sakkunnig hjälp, exempelvis av företagshälsovården, säger Mikael Bernhardsson, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.
Den 16 juni skickar Arbetsmiljöverket ett föreläggande med hot om vite på 100 000 kronor för att få SIS att göra det som Arbetsmiljöverket vill. Summan är rimlig i förhållande till kraven som ställs, anser sektionschef Mikael Bernhardsson.
– Vi sätter summan på vitet så att det ska vara mer lönsamt för arbetsgivaren att vidta åtgärderna hellre än att betala vitet, säger Mikael Bernhardsson.
Den 20 april i år inträffar en ny händelse på Folåsa som senare kommer att leda till polisutredning och landa hos åklagare. Vid 18-tiden på kvällen lämnar en kvinnlig vårdare Folåsas område för att gå på promenad med en intagen ungdom – trots att personalens hand-enheter för larm inte räcker utanför institutionens område. Liknande promenader genomförs regelbundet med ungdomar.
Ungdomen som har önskat att få gå på promenad har vårdats på Folåsa en längre tid. Samma dag har personal riskbedömt honom och funnit att allt är lugnt. När promenaden pågått ungefär en kvart börjar ungdomen uppträda hotfullt mot den kvinnliga vårdaren och kräver att hon ska lämna över sin mobil. Han uttalar hot mot vårdaren och hennes familj och tvingar henne att låsa upp telefonen och ge honom tillgång till bankoder. Han surfar fram porr på telefonen och onanerar framför vårdaren samtidigt som han tar i henne. ”Personalen upplever att det finns påtaglig risk för att hon ska utsättas för ett sexuellt övergrepp” skriver Folåsas avdelningsföreståndare dagen efter i sin tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
Killen avbryter dock sitt pågående övergrepp och tvingar istället den kvinnliga vårdaren att gå med honom i riktning mot Vikingstad pendeltågsstation. Han tvingar henne att ringa till institutionen och ljuga om att de kommer att bli sena tillbaka. I en dryg kilometer tvingas hon följa honom tills han på stationen köper en biljett och när tåget kommer hoppar han ombord och försvinner. Vårdaren tvingas därefter gå tillbaka till Folåsa. Enligt Folåsas utredning befinner sig vårdaren i chocktillstånd vid återvändandet.
Arbetsmiljöverket har krävt att Statens Institutionsstyrelse utreder och redogör för hur den här situationen kunde inträffa. Myndigheten har ännu inte tagit ställning till eventuella åtgärder mot Folåsa i det här ärendet.
Polisens brottsutredning om händelsen är överlämnad till åklagare. Ungdomen är enligt polisens utredning misstänkt för rån, hot mot tjänsteman, övergrepp i rättssak, sexuellt ofredande, bedrägeri och olovlig identitetsanvändning.