Helikoptrarna testades av försvaret

Cybaeros drönare ska slutligen levereras till Kina. Enligt företaget själva går den utdragna affären i lås efter att Försvarsmakten testat produkten.

Foto: Oskar Luren

Linköping2016-06-29 15:00

Det var i början av 2014 som Cybaero, med huvudkontor i Mjärdevi, tog emot en stororder om obemannade helikoptersystem med den kinesiska tullen som slutkund. Affären ska enligt uppgifter vara värd runt 50 miljoner kronor (rättelse: i en tidigare version av artikeln stod fel siffra, 700-800 miljoner, vilket gäller en annan affär i Kina). Företaget har sedan dess både skakats av insiderbrott och kritiserats av forskare.

Linköpingsföretaget har tidigare försäkrat att de tre helikoptrar, som nu leveras till Kina, bara ska användas till att bekämpa smuggling och annan brottslighet. Affären har dessutom godkänts av den myndighet som kontrollerar svensk vapenxport, Inspektionen för strategiska produkter.

– Vi har ett slutanvändarintyg från kunden om att de enbart är till för gränsbevakning. Men sedan vet vi ju inte vad de kan tänkas göra senare, säger Emmelie Axelsson, marknadskoordinator på Cybaero.

Testades av Försvarsmakten

Samma modell av helikoptrarna testades under våren av Försvarets materielverk (FMV), på uppdrag av Försvarsmakten.

– Vi har jobbat tillsammans med FMV för att utveckla det här systemet i nästan ett år. Vi ville bjuda in de kinesiska kunderna till testerna, men det fick vi inte, säger Emmelie Axelsson.

De obemannade helikoptrarna har vid flera tillfällen funnits ombord på svenska marinens båtar. Bland annat på Visbykorvetten HMS Karlstad.

– Försvaret ville se om våra produkter går att använda vid exempelvis ubåtsjakter, säger Emmelie Axelsson.

Har ingen åsikt om affären

Enligt ett pressmeddelande från Cybaero har resultatet från försvarets tester spelat stor roll i att produkten slutligen kan levereras till tullen i Kina. Men Försvarets materielverk är förtegna om vidare de delat med sig av känslig information till Cybaero.

– Det är inget vi vill kommentera. Att det varit viktigt för affären får stå för företaget själva, säger Linda Bengtsson, presschef på Försvarets materielverk.

Försvarets materielverk skriver själva på sin hemsida att de ville testa produkten då "det blir allt vanligare med obemannade flygsystem som en del i militära operationer". Nu hamnar den i händerna hos en främmande makt.

– Det finns regler vid offentliga upphandlingar som vi har följt, valet hamnade på Cybaero. Vi har ingen åsikt om var företaget sedan säljer eller tidigare sålt produkten, säger Linda Bengtsson.

Skickas iväg i höst

Enligt Emmelie Axelsson på Cybaero är företaget glada över att affären gått in i sitt slutskede.

– Det känns jätteskönt. Särskilt att vi nu lyckas leverera alla tre helikoptrar på samma gång. Vi ska skicka ner dem innan augusti är slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!