Hela världen pratar väder

Skyfall, översvämningar och torka kostar enorma summor i allt fler länder. Över hela världen pratar man om att klimatförändringarnas extremväder redan tycks vara här.

Linköping2014-02-28 08:30

Britterna är kända för att tala om vädret, men nu gör de det på ett nytt och mer allvarligt sätt. Under vintern har storm efter storm hamrat mot de brittiska öarna och förra året var det blötaste på 248 år. Det har skapat enorma översvämningar och slutnotan för skadorna på hus och infrastruktur kommer att kosta landet miljarder pund.

Man kan alltid diskutera om det är en enstaka, våldsam väderhändelse eller en följd av klimatförändringar. Men klimatforskarna varnar för att extrema stormar, skyfall och värmeböljor kommer att bli vanligare i framtiden, och britterna har insett att de måste förbereda sitt land för fler oväder.

Den här vintern tycks hela världen prata om det extrema vädret. I Sydamerika genomlider man den värsta värmeböljan på över 40 år. I Rio de Janeiro har regnet uteblivit och temperaturen ligger stadigt kring 38 grader.

2013 var det varmaste året i Australien sedan mätningarna började 1910. Även i år är sommaren väldigt het och många bränder rasar. I staden Adelaide uppmättes 44,7 grader i början av februari.

USA, klimatskeptikernas hemland, är hårt drabbat. Flera kraftiga stormar och snöoväder har slagit mot mellersta och östra USA denna vinter. Men i Kalifornien råder tvärtom den värsta torkan på flera decennier. Det har förändrat debatten i USA och för ett par veckor sedan höll utrikesminister John Kerry ett tal där han sade att ”klimatförändringen är världens största massförstörelsevapen” och ”ett hot som måste bekämpas”.

Men i Sverige är klimatdebatten knappt en viskning. Vi har varit förskonade från kostsamma oväder, och att Köpenhamn drabbades av ett skyfall i juli 2011 som orsakade skador på nära en miljard euro har gått spårlöst förbi.

Visst, ett antal myndigheter arbetar för att skydda Sverige mot skyfall och översvämningar. Och i många kommuner bedriver man i all tysthet ett ambitiöst klimatarbete. Men i den politiska debatten, valåret 2014, är klimatet en iskall fråga.

Regeringen har satt som mål att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Men åtgärderna för att nå målet lyser med sin frånvaro, och ingen tror på allvar att vi kommer att lyckas.

Det går att tjäna pengar på en grön omställning, men vi svenskar har hittills inte varit speciellt framgångsrika. Om Sverige skulle få samma fart som Danmark på den gröna industrin, i förhållande till BNP, skulle det kunna skapa 110 000 nya jobb i vårt land. Detta enligt en granskning som tidningen Forskning och Framsteg presenterade nyligen.

Risken är stor är att vi återigen går in i en valrörelse där partiernas röstfiskeexperter styr debatten mot väljarnas plånböcker, medan de stora framtidsfrågorna, som klimatet, bara kommer att nämnas i välvilliga bisatser.

Då är det imponerande med människor som verkligen engagerar sig i klimatfrågor och vill lyfta dem till en politisk nivå. Ett exempel är de Linköpingsbor som just nu lägger ner massor av arbete på att förverkliga ”Klimatriksdag 2014” i juni. De är helt i fas med debatten ute i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om