Hela moderattoppen på väg bort

Vad händer med moderaterna i Linköping nu när topparna avgår på löpande band? Svårt att säga innan provvalet, är beskedet. Men någon katastrof tycks inte vara att vänta. Det finns kandidater som står och stampar i farstun. Beredda att ta ett kliv upp.

Niklas Borg, bland annat vice ordförande i socialnämnden, har funnits med i kommunpolitiken med tunga uppdrag sedan 2006. Nu beredd att ta klivet uppåt.

Niklas Borg, bland annat vice ordförande i socialnämnden, har funnits med i kommunpolitiken med tunga uppdrag sedan 2006. Nu beredd att ta klivet uppåt.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2017-12-07 05:30

I höstas lämnade kommunalrådet Catharina Rosencrantz sitt uppdrag och lämnade över till partikollegan Erik Östman. Nu har – inom loppet av några dagar – kommunalråden Paul Lindvall och Christian Gustavsson meddelat att de inte vill ställa upp i ledande roller under nästa mandatperiod.

Frågan är vad som händer partiet när de mest namnkunniga försvinner? Inte så mycket var svaret från Johan Wänström statsvetare vid Linköpings universitet när Corren ställde den frågan till honom för ungefär ett år sedan.

– Människor röstar i första hand på partier, inte enskilda politiker, sa han då.

Att alla aviseringar om avhoppen kommer precis nu, är ingen slump, men inte heller ett utslag av nån gemensam planering. Det säger Fredrik Sjöstrand (M), regionråd och förste vice ordförande i partiets Linköpingskrets och också ordförande i nomineringskommittén. Istället handlar det om, säger han, att partiet ska starta sin provvalsperiod nästa vecka. Ett val som är klart en bit in i januari och där listorna beräknas vara klara runt den 17 januari. I mars ska listan fastställas.

– Att båda meddelade detta nu beror på att de ville informera medlemmarna, före valet, att de inte vill stå överst på listan. De kan tänka sig platser längre ner som fritidspolitiker, men de kommer inte längre att leda Moderaterna. Nu blir det upp till medlemmarna att peka ut andra som kan kliva fram.

Enligt Fredrik Sjöstrand brukar moderaterna följa resultatet av provvalet, eventuellt med mindre justeringar.

– Men då handlar det om namn längre ner på listan. Namnen som placerat sig i toppen rör vi inte, säger han.

En annan rutin som partiet har vid val är att 20 procent av namnen på valbar plats måste vara helt nya.

– Det för att försäkra oss om att vi har en kontinuerlig förnyelse av listan.

Men förnyelse betyder inte nödvändigt föryngring, påpekar Fredrik Sjöstrand. Flera nya kandidater finns i de högre åldrarna.

– Vi har lätt att hitta unga kandidater och de i det äldre häradet. Däremot har vi svårt att hitta kandidater i mellangruppen, de mellan 30 och 50, konstaterar han.

Kvinnor som kandiderar i provvalet är det också dåligt med i partiet. Hur partiet ska lösa det blir en fråga framåt för de som ska leda partiarbetet i nästa mandatperiod.

I dag är tre av tre moderata kommunalråd män. Paul Lindvall, Christian Gustavsson och Erik Östman. Östman, som funnits med i fullmäktige sedan 2010, tog över när Catharina Rosencrantz avgick som kommunalråd. Huruvida han kan tänka sig att fortsätta i den rollen och – möjligen, beroende på valresultat – se sig själv i rollen som kommunstyrelsens ordförande vill han inte prata om.

– Min inställning är enkel, vi får invänta provvalsresultatet. Innan det vet vi inte var någon i partiet står, säger han.

Niklas Borg, vice ordförande i socialnämnden och i Sankt kors, har funnits med bland de moderata kommuntopparna sedan valet 2006. Han säger att beskedet om avhoppen blev lite chockartat och att ingen egentligen har hunnit tänka på vad det kan betyda. Borg hänvisar också till det stundande provvalet.

– Inför det valet hade jag tänkt börja kommunicera utåt att jag kan tänka mig att ta ytterligare ett steg uppåt. Exakt i vilken roll eller på vilket sätt, är det för tidigt att uttala sig om, där måste våra medlemmar få säga sitt först, säger han.

Jerry Broman, vice ordförande i bildningsnämnden och Fredrik Lundén, vice ordförande i äldrenämnden, vill inte uttala sig före det kommande provvalet. Båda hänvisar till medlemmarnas vilja. Men säger samtidigt att de vill fortsätta sitt politiska arbete under nästa mandatperiod.

– Jobbar man med politik, så vill man vara med och påverka, säger Fredrik Lundén.

Stämningen i moderaterna i Linköping är, enligt Fredrik Sjöstrand, ganska bra.

– Betydligt bättre nu än för ett halvår sedan. Men det beror på ju partiet nationellt också, säger han.

Är det rent av bra att det försvinner lite toppnamn då och då?

– Man kan säga så här; politiker är inget livstidsuppdrag, utan något man har ett antal år och sedan lämnar vidare. Det ska vara viss rotation. Det handlar både om medlemmarnas och väljarnas förtroende, och vad man själv vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!