Vårvinter och eftermiddagssol, men få barn leker på skolgården. Istället har Hedda Nymans klass gjort plakat med budskap om att tänka på barnen och inte bara på ekonomi. "Tänk inte på pengar, vi har det underbart här!" står det på en av alla handskrivna skyltar.
– Vi vill att så många som möjligt ska stötta oss och att politikerna ska lyssna. Varför just vår skola? säger hon.
Barnen beskriver hur skoldagen mest har gått till att prata om situationen och att trösta varandra. De tittade på en video från pressträffen på förmiddagen, där ansvarig politiker berättade om bakgrunden till att fyra skolor och elva förskolor i Linköpings kommun föreslås avvecklas. Några i klassen ville inte titta.
– Man försöker typ skaka av sig det, men det går inte... Jag typ grät inombords när vi fick veta. Och när jag kom hem på onsdagen så grät jag när vi pratade om det i familjen, säger Hedda.
Förvåning och oro har ett dygn efter beskedet bytts mot ilska hos flera föräldrar. "Kortsiktigt", "otroligt oväntat" och "avsaknad av barnperspektiv" är ord som föräldrar vi har varit i kontakt med har använt sig av.
På torsdagsmorgonen när Per Nyman lämnade Hedda och hennes lillasyster Isa vid skolan trodde han att någon representant från kommunen skulle möta upp för att svara på föräldrars och barns många frågor.
– Jag är väldigt förvånad över bristen på dialog i det här. Det har varit sparsamt med information och ett väldigt plötsligt besked. Det känns som man vill göra det snabbt i tron att det skapar så lite oro som möjligt, men det är ett cyniskt sätt att tänka. Det är så onödigt att riva upp en otroligt välfungerande skola som andra snarare borde blicka mot, säger han.
När Per Nyman och hans fru Liv sökte skola för barnen var en småskalig målet.
– Vi letade efter en närliggande skola dit barnen kan springa med kompisarna över fotbollsplanen och där lärarna kan namnen på varenda unge. För mig är det precis så en skola ska fungera och det tror jag att politikerna också tycker egentligen. Då tycker jag att det får kosta. Börjar man i den här änden som nu så tror jag man skjuter sig i foten.
På torsdagens pressträff förmedlades att Fredriksbergsskolan valts ut för att lokalerna behöver rustas upp och att det finns andra skolor i närområdet med plats för fler elever. Pengar som idag går till lokalkostnader skulle istället kunna läggas på personal, förklarade barn- och ungdomsnämndens ordförande, Elias Aguirre (S).
Men det är ett kortsiktigt sätt att resonera, tycker Per Nyman.
– För mig står inte dessa två emot varandra. Det är klart att det kan vara en ekonomisk vinst, men är det en långsiktig besparing om det betyder att det blir sämre villkor för barnen? Det småskaliga är snarare en styrka och något som folk söker sig till. Och om fem år kan vi stå i ett helt annat läge igen.
Nästa fredag, dagen efter att ärendet ska hanteras i barn- och ungdomsnämnden, har Heddas klass planerat att ha disco på skolan. Vilken typ av tillställning det blir, hänger på beslutet. Men som det ser ut nu kommer de att arrangera discot som planerat då klassen vill samla in pengar till en gemensam resa.
– Jag har varit med klassen sen förskoleklass, så vi är en enda stor vängrupp, förklarar Hedda.
– Alla tycker det är jobbigt, vi vill inte splittras.