Det är en mycket hård verklighet som väntar familjen Bajrami om de blir utvisade till Kosovo. Det berättar Maria Ridderstedt, reporter på Sveriges Radios Ekoredaktion, som nyligen kommit tillbaka från Kosovo och Serbien. Där har hon gjort reportage om romernas situation och bland annat besökt familjen Bajramis hemstad Gjilan.
I Gjilan träffade hon systern till Ibrahim Bajrami, pappan i familjen som gömmer sig i Linköping.
– Hon bor i spillrorna av familjens hus. På en gata i Gjilan finns 280 nedbrända hus som tillhört romer, säger Maria Ridderstedt.
Lever hellre gömdaFör några veckor sedan berättade familjen Bajrami i Corren att de hellre lever gömda än att bli utvisade till Kosovo där de utsatts för våld och trakasserier av majoritetsbefolkningen. Deras hus är förstört och barnen har inte gått i skolan eftersom de behandlas illa och ofta får stryk av andra elever. Föräldrarna har inga möjligheter att få jobb eftersom ingen vill anställa romer, och familjen kommer därför troligen att leva mycket fattigt.
Ett mål mat om dagenDet Maria Ridderstedt såg vid sitt besök visar att familjen Bajrami har fog för sin oro.
– Det finns en stor hopplöshet i Kosovo, arbetslösheten i landet är 35-40 procent. De som kommer i sista hand när det gäller jobb är romerna, bland dem är arbetslösheten över 90 procent.
– Jag träffade romer som berättade att de bara åt ett mål mat om dagen. De rotar i containrar för att hitta något som skulle kunna ge några småmynt att köpa bröd för, fortsätter hon.
Många romer fick sina hus nedbrända vid oroligheterna efter krigsslutet, och återuppbyggnaden går trögt. Därför bor många romer i ruckel, inhysta hos släktingar.
– Vid krigsslutet bodde 6 000 romer i Gjilan, idag är det bara 500 kvar. Många som utvisas tillbaka hit flyr snart till något annat land.
Spottar på romerDet finns en speciell skola för romska barn i Gjilan. Men många går inte dit eftersom de är rädda för att röra sig på stadens gator.
– De berättar att människor spottar och kastar sten på dem på gatan, berättar Maria Ridderstedt.
Efter krigsslutet var hatet mot romer så starkt att romska barn fick eskort av FN-soldater när de skulle gå till skolan.
– Fullt så illa är det inte nu, men motsättningarna är fortfarande stora och romerna är rädda.
Svårt för barnenI ett reportage i Ekot i förra veckan berättade Maria Ridderstedt och kollegan Milan Djelevic om en romsk familj som blivit utvisad till Gjilan efter att ha levt som asylsökande och gömda i Sverige i fem år.
– Det är en väldigt tuff omställning, speciellt för barnen. Många vägrar att gå i skolan, efter att ha gått svensk skola några år så kan de inte acceptera att gå i skolor där de riskerar att få stryk.
FOTNOT: Familjen Bajrami heter egentligen något annat.