Peter Dahlström jobbar som reservatsförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland. Enligt honom har myndigheten hittills vetskap om ett fåtal incidenter runt om i länets naturreservat. Störst åverkan verkar vindarna ha gjort i länets södra delar.
– Det här är ju samtidigt en period på året då varken vi själva eller allmänheten är ute i reservaten lika mycket som annars. Efter de stora stormarna, Gudrun och Per, var vi ute och inventerade direkt. Nu kommer det nog bli sporadiskt, men det verkar ju inte ha varit de här riktigt stora fällningarna den här gången, förklarar reservatsförvaltaren och fortsätter:
– I första hand kontrollerar vi våra anläggningar – om grillplatser, vandringsleder eller eventuella byggnader har påverkats. Reservaten ska upplevas som säkra.
Sju av reservaten i länet förvaltas av Linköpings kommun. Kärna Mosse i Malmslätt, Tinnerölandskapet och Vallaskogen är några av dem. Johan Molin är kommunekolog i Linköping och reservatsförvaltare för Malmslättsreservatet:
– Vi har inte direkt en samlad bild över hur det ser ut ännu men vi har fått in några ärenden, inte mer än förväntat, om träd över gång- och cykelvägar.
När vi besöker Kärna Mosse i Malmslätt under torsdagen noteras flera träd som har fallit över gång- och cykelstigar. Vissa träd står lutade över gångstråket.
– Kärna Mosse är så pass rikt på träd så när det blåser så här pass mycket som det har gjort vore det konstigt om inget träd föll. Jag tänker att vi ska ut och inspektera reservatet under nästa vecka. Det ska blåsa mycket här i dagarna och då är det bättre att avvakta, förklarar Johan Molin.
Både Molin och Dahlström efterfrågar rapporter från allmänheten. På egen hand kan myndigheterna inte ha full koll på alla omgivningar.
– Det vore jättebra om man rapporterade in det som upplevs farligt till oss. Det kan vara träd som står lutade över områden där människor rör sig eller nedfallna träd som hindrar framkomligheten. Vi har en digital postlåda som man gärna får använda, förklarar länsstyrelsens Peter Dahlström.
– Ja, vi vill gärna ha in observationer, framförallt på sånt som hindrar framfart på utmärkta stigar, konstaterar kommunens Johan Molin.
Enligt Dahlström finns strax under 300 naturreservat i länet.
– När vi upptäcker problem skickar vi ut en entreprenör med motorsåg. Det brukar lösa sig ganska enkelt, förklarar han.