– Att säga att inga fel har begåtts kanske är rätt ur skolans perspektiv, men det är absolut inte rätt ur kommunens, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition i Linköping.
Han saknar ett ställningstagande från den politiska ledningen när det kommer till Skolinspektionens granskning av hur Linköpings kommun har skött det elevärende på Berzeliusskolan som i höst stått i fokus för brottsoffers trygghet. Skolinspektionen har meddelat att ärendet hos dem avslutas efter att kommunen har redovisat åtgärder för att undvika en liknande situation igen – det vill säga att två elever som tidigare varit inblandade i ett våldsbrott placerades på samma skola. Utredningen visar att inga juridiska fel har begåtts – men samtidigt finns krav på att rutiner kring samverkan mellan socialtjänst och skola måste förbättras.
Socialdemokraterna Elias Aguirre och Jonatan Hermansson ställer sig kritiska till det uttalande som hittills förts fram från tjänstemannasidan, det vill säga att varken samverkan har brustit eller att några fel skulle ha gjorts. I en interpellation till kommunfullmäktige riktar de sig därför till ledande politiker för svar på om de delar tjänstemännens bild. I så fall undrar S vad en översyn av riktlinjer för trygghet i skolan ska leda till.
– Det finns en lagtolkning här, men också en ledarskapsfråga – vilken signal skickar man som kommun här? Uttalandet om att inga fel har gjorts sänder signaler om att inte våga stå upp för utsatta elever framöver och det tycker jag är allvarligt, säger Aguirre.
Ansvarigt kommunalråd för skolfrågor, Åsa Wennergren (L) har tidigare avböjt att kommentera ärendet då en vårdnadshavare till en av eleverna är en partikollega. Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är helt på det klara med att kommunikationen mellan socialtjänst och skola har brustit.
– Det är uppenbart att saker skulle ha kollats, men inte gjorts. Hade allt gått rätt till så hade ju inte placeringen av den ena eleven ha genomförts, men när det väl har skett finns ett regelverk enligt skollagen att följa vilket komplicerar det här ärendet, säger han.
Det handlar alltså om två saker: rutinerna kring att placera en elev på en viss skola – och skolans hantering av den uppstådda situationen – vilket ledde till att den brottsutsatta pojken valde att byta skola.
Ställer du dig bakom skolans hantering?
– Det är ganska problematiskt att recensera hur arbetet i sak sker på en skola. Från min horisont är uppfattningen ändå att en smidigare hantering gällande matsituationen från början hade varit att föredra. När det gäller skollagen så finns det helt klart delar i den som behöver ses över, men så länge den är som den är så är vi som offentliga beslutsfattare skyldiga att tillämpa den. Att följa lagen är inte ett fritt val.
När det kommer till Socialdemokraternas interpellation så ställer sig Östman fundersam till frågan om vilka åtgärder som ska vidtas framöver. Inför intervjun har han listat vilka tagna beslut i nämnden om åtgärder som Aguirre har varit med och beslutat om.
– Jag vet inte riktigt vad de är ute efter, men uppenbarligen tycker man att åtgärderna inte är tillräckliga. För mig framstår det som antingen okunnigt eller oärligt – det nämns inga skarpa förslag som tillför något nytt.
Elias Aguirre står på sig trots Erik Östmans hårda kritik.
– Jag tycker att man lämnat frågan för snabbt från nämndernas sida, att man inte har tagit upp frågan om anpassningar. Om det nu står mellan att en av de två eleverna ska få gå kvar, är det inte rimligt att förövaren stängs av tills man har hittat lösningar? Jag ser en risk i att tjänstemän skickas fram för att kommentera när det egentligen är ett stort misslyckande för kommunen som helhet.
Vad säger du om att kallas för okunnig och oärlig?
– Jag tycker det är sorgligt att man försöker gömma sig bakom den typen av attacker. Hade det inte blivit några fel i det här fallet, då skulle vi inte behövt diskutera det här i politiken.
Som vi tidigare har berättat har ärendet resulterat i en översyn gällande samverkan på förvaltningsnivå, en utredning om åtgärder för att ge brottsoffer och förövare stöd och uppdrag om stöd för rektorer. Utöver det utreder även socialtjänsten sina rutiner internt.
Socialdemokraternas interpellation kommer att tas upp i kommunfullmäktige 8 december.