Du hittar pdf-filen med gymnasieelevernas åsikter vi länken här intill.
Att jämföra skolor med varandra kan ge orättvisa resultat. En liten fristående skola med några hundra elever och beslutanderätt utan kommunal inverkan kan exempelvis ha enklare och snabbare kommunikation med sina elever, än en kommunal koloss som Anders Ljungstedts gymnasium med nära 3 000 elever.
Men politikerna i bildningsnämnden, med ansvar för gymnasiet, vill ändå ha svaren och siffrorna när de gör sina årliga besök i skolorna. Då har de tillfället att fråga elever, lärare och skolledning vad negativa och positiva omdömen kan ha sin grund i.
I tretton år har kommunen låtit gymnasieelever besvara den omfattande enkäten som handlar om hur eleverna upplever sina lärare, kvaliteten på undervisningen, om deras åsikter är välkomna på skolan, vad de tycker om miljön i matsalen, hur de ser på skolans sätt att lägga schema och planera in prov, kvalitet på läromedel och mycket mer.
Varje fråga till eleverna kan besvaras med betygen 1 - 6 och sedan räknas betygen om till index, där indexvärde över 50 är åt det positiva hållet och ju närmare 100 desto bättre.
I år svarade 81 procent av årskurs två och tre på de kommunala gymnasierna och 71 procent på de fristående.