Socialen gjorde inte sitt jobb – exman mördade kvinnan

Socialtjänsten i Motala gjorde inte sitt jobb och följde inte lagen när Sanijes ärende hanterades. Hon och barnen utsattes för risk. Det slår Ivo fast och riktar nu stark kritik mot socialnämnden, i en granskning efter att Sanije blev mördad av sin exman.

Nedgångarna till gångtunneln spärrades snabbt av efter överfallet. Resenärer blev vittnen till mannens angrepp på kvinnan.

Nedgångarna till gångtunneln spärrades snabbt av efter överfallet. Resenärer blev vittnen till mannens angrepp på kvinnan.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-03-29 18:00

I nio år hade socialtjänsten i Motala ansvaret för kvinnan och flera av hennes barn. Dokumentation som vi har tagit del av, och berättat om tidigare, visar att hon levde i en hederskontext där mannen utsatte henne för fysiskt våld och hot. Trots det har socialtjänsten inte betraktat eller hanterat fallet som våld i nära relation.

– Det tycker vi är anmärkningsvärt. Utifrån historik som fanns, och uppgifterna som framkommit, så anser vi att det här självfallet ska betraktas som ett ärende med våldsproblematik, säger Erik Kangeryd, enhetschef vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Jag har granskat det här fallet journalistiskt och jag tänker: Förstår man inte att det här är våld i nära relation – kan man i så fall alls förstå sig på fall av våld i nära relation?

– Ja, nej, vi tycker ju att utifrån dokumentationen och det som vi sett i vår granskning, att det här är ett våldsärende, säger Erik Kangeryd.

Det hörs inte på dig som att Ivo tycker att det skulle vara svårt för socialtjänsten att inse?

– Det är dina ord och din tolkning.

Den 15 april 2021 kom Sanije till Linköpings resecentrum för att ta sig vidare till ett möte med sina omhändertagna barn, som socialtjänsten i Motala arrangerat.

undefined
Nedgångarna till gångtunneln spärrades snabbt av efter överfallet. Resenärer blev vittnen till mannens angrepp på kvinnan.

Som vi avslöjat tidigare mötte ingen socialsekreterare henne vid stationen – trots att exmannen vid andra tillfällen dykt upp och väntat på henne och hon hade uttryckt rädsla för honom. Den 15 april väntade exmannen på henne utrustad med en stor kniv och i gångtunneln under tågspåren överföll och dödade han henne. Polisen grep honom kort därefter. Han är nu dömd till livstids fängelse.

Exmannen visste vilken tid hon skulle träffa barnen – det hade socialtjänsten informerat honom om. Han hade själv fått umgängestid som överlappade kvinnans. Så schemalade socialtjänsten många av träffarna med barnen, har vår granskning visat.

– Vi har reagerat på den här planeringen. Det fanns uppgifter kring våld, kring hot, kring mammans rädsla. Den informationen borde kommunen ha använt. Då kunde de ha planerat umgänget annorlunda, inte på samma plats, inte på samma dag, säger Erik Kangeryd.

Så har socialtjänsten bidragit till att Sanije blev mördad?

– Eh, det kan jag inte säga. Ytterst ligger ansvaret på personen som begick den handlingen. Det är rättsväsendet som tittar på skuldfrågan, och dömer. Vi granskar kommunernas handläggning, säger Erik Kangeryd.

undefined
Åklagare Malin Axelsson drev åtalet mot exmannen, som dömdes till livstid. Bengt Ivarsson företrädde barnen som förlorat sin mamma.

Ivo har sedan juni 2021 granskat hur Motala och Tranås kommun hanterat ärendet. Beslutet består av elva sidor kritik: Socialtjänsten har inte agerat enligt barnens bästa, inte haft ordning på dokumentation, inte gjort tillräckliga skyddsbedömningar för kvinnan och barnen trots att man vetat att exmannen vårdats för psykiska problem, haft pågående missbruk och att han upprepat angripit kvinnan fysiskt och verbalt.

När jag tidigare ställt frågor till socialtjänsten så har de förklarat sina brister med att ärendet varit komplext. Vad tänker du om att de säger så?

– Då är det ännu viktigare och mer angeläget att man har en dokumentation som går att följa, att man följer föreskrifter och lagar, och träffar rätt i sina bedömningar, säger enhetschef Erik Kangeryd.

Vi har sökt socialdirektör Theres Sandstedt Johansson och socialchef Per-Olof Andersson i Motala med frågor om kritiken.

"Röster i huvudet"

Socialtjänsten i Motala och Tranås har uppgett för Ivo att de har haft löpande kontakt med exmannen inför umgängen där kvinnan skulle behöva träffa honom. Myndigheterna har vetat om att mannen haft omfattande psykiska problem, i perioder missbrukat, och att han varit misstänkt för olika brott. De har också känt till att han hade hotat kvinnan. Detta har de inte gett tillräcklig tyngd då de planerat umgängen, enligt Ivo. I rättegången sa mannen att han mördat på grund av röster i huvudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!