Här vill kommunen häva strandskyddet

160 bostäder planeras norr om Motala ström i Ljungsbro. För att göra det möjligt vill kommunen delvis upphäva strandskyddet.

Norr om Motala Ström i Ljungsbro planeras cirka 160 bostäder.

Norr om Motala Ström i Ljungsbro planeras cirka 160 bostäder.

Foto: Linköpings kommun

Linköping2018-01-17 07:00

Det aktuella området ligger mellan strömmen och Hällestadsvägen, ett par hundra meter från Cloetta. Det är två privata markägare, Familjen Erichsen AB och Ulf Johansson, som vill bygga sammanlagt runt 160 bostäder. Det handlar mestadels om par- och radhus, men närmast Hällestadsvägen öppnas för fyravåningshus med lägenheter.

Sammanlagt planeras cirka 160 bostäder och dessutom en förskola för 140 barn.

Marken sluttar brant mer mot strömmen, så för att undvika rasrisk placeras de närmaste tomterna minst tio meter från släntens krön. Det är ändå 40 meter närmare än de 100 meter som strandskyddet säger, men kommunen är beredd att delvis häva skyddet. För att kunna göra det krävs enligt miljöbalken "särskilda skäl".

– Det bygger på att vi kan göra något i gengäld, nämligen att ge alla Ljungsbrobor en bättre tillgänglighet till strömmen på den här sidan vattnet. I dag är området ganska otillgängligt, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre.

En del av äppellunden, som en gång anlades av Cloetta, räddas enligt planförslaget – men inte hela. 4H-gården, vars mark gränsar till planområdet, föreslås få sina betesmarker något minskade eftersom det ska vara ett avstånd på 50 meter till de nya bostäderna.

Delvis planeras de nya bostäderna på åkermark, vilket är kontroversiellt. Jordbruksverkets statistik för åren 2011–2015 visar att Linköping är den kommun i landet som exploaterar mest jordbruksmark.

– Det gäller att ha en försiktighet, men vi har gjort bedömningen att det här ligger inom ramen för det vi kan tänka oss att göra. Det handlar om ganska tät bebyggelse i en ort där vi har nära till bra kollektivtrafik. Det här understödjer utvecklingen av Ljungsbro som ort, säger Aguirre.

På onsdagen väntas samhällsbyggnadsnämnden ge klartecken till att detaljplanen går ut på samråd, vilket innebär att Ljungsbroborna får tycka till om det tänkta bostadsområdet. Om ett år kan detaljplanen vara klar för beslut.

Utöver det här området arbetar plankontoret med två andra detaljplaner i Ljungsbro. Dels är det Botrygg som vill bygga ett 30-tal rad- och parhus mellan Björkdalsgatan och Tallkullegatan. Dels har Lars Magnusson och Myresjöhus AB ansökt om att få bygga cirka 72 radhuslägenheter och 16 villor på fastigheten Stora Sjögestad 20:2, väster om Hanorpsvägen.

Små tomter, men en gemensam liten park. Dessutom ska en del av Cloettas gamla äppelodling sparas.
Små tomter, men en gemensam liten park. Dessutom ska en del av Cloettas gamla äppelodling sparas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!