Punkthusen med adress Gripgatan 1-4 har i dag fem våningar. Stångåstaden har lämnat in en ansökan till kommunen om att få detaljplanen ändrad så att de kan bygga ytterligare två eller tre våningar ovanpå husen.
Ansökan är färsk och har ännu inte behandlats av varken tjänstemän eller politiker.
– Vi vill testa och se om detta är möjligt, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
Även om detta främst handlar om att bygga fler bostäder i centrum så innehåller också planen omfattande renoveringar. De fyra husen ska – förutom fler våningar – få nya fasader och nya fönster och dörrar. Även balkonger finns med i planen. Allt detta sammantaget leder till högre hyror.
Hur ser ni på att hyrorna höjs, det talas ju ofta om att det behövs fler billiga lägenheter?
– Just här handlar det om att bygga fler bostäder, men när vi renoverar så försöker vi att göra olika mycket. Man kan till exempel ha olika nivåer där hyresgästen själv får välja en del, säger Fredrik Törnqvist.
Han använder ordet "lightrenovering" och menar då att det i vissa fall går att renovera endast det som är nödvändigt och efteråt få en hyra på cirka 1 100 per kvadratmeter och år. Han jämför med en totalrenovering som ger en hyra på cirka 1 300 kronor per kvadratmeter och år eller ett nybygge som brukar ha en kvadratmeterhyra på 1 700 eller 1 800 kronor.
– Även om vi bygger om så blir det billigare än att bygga nytt, fortsätter Fredrik Törnqvist.
Omräknat i månadshyror för en 70 kvadratmeter stor lägenhet ger "lightrenoveringen" en hyra på cirka 6 400 kronor, totalrenoveringen cirka 7 600 kronor och den nybyggda en månadshyra mellan 9 900 och 10 500 kronor.
Fredrik Törnqvist påminner också om att cirka 70 procent av Stångåstadens lägenheter har en månadshyra som ligger under 7 000 kronor per månad.
Politikern Elias Aguirre (S) brukar ofta tala om vikten av att det finns bostäder som folk har råd med. Han är kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.
– Jag kan ha full förståelse för de hyresgäster som drabbas av högre hyra, men i det större perspektivet så måste vi ju ha fastighetsägare som tar hand om sina hus, säger han.
Även om Elias Aguirre tycker att det är bra att Stångåstaden renoverar så ser han gärna att de boende får större inflytande över hur mycket som renoveras.
– Den vilja som vi har är att Stångåstaden ska ge så stort utrymme som möjligt för de boende att kunna välja nivå på renoveringen. Men den takt som nu hålls med renovering av några hundra lägenheter per år – den är rimlig. Man måste hålla efter sitt hyresbestånd annars får vi slum i Linköping och det ska vi inte ha, säger Elias Aguirre.
När det gäller husen på Gripgatan finns ännu inga beslut. När någon lämnar in en ansökan om att få ändra detaljplanen ska politikerna ge ett svar inom fyra månader. Om svaret blir ja så brukar det i Linköping ta runt två år att färdigställa detaljplanen.