Här vill Botrygg bygga 200 bostäder

Botrygg siktar på att bygga runt 200 bostäder vid gamla Vretaskolan i Berg. Det blir mest radhus, men även villor och flerfamiljshus.

De fem husen längst ner till vänster i bild (siffrorna 1, 3, 4, 6 och 10) ska bevaras och rustas upp, enligt Botryggs planer. De övriga ska rivas för att ge plats åt bostäder.

De fem husen längst ner till vänster i bild (siffrorna 1, 3, 4, 6 och 10) ska bevaras och rustas upp, enligt Botryggs planer. De övriga ska rivas för att ge plats åt bostäder.

Foto: Botrygg

Linköping2021-01-17 07:05

Det gamla naturbruksgymnasiet i Berg har stått tomt i tio år och byggnaderna börjar vid det här laget bli ganska förfallna. Men Botrygg – som nyligen köpte området av Region Östergötland – har för avsikt att bevara och rusta upp fem av byggnaderna.

Det rör sig om de byggnader som Gunnar Elfström i en utredning 2015 bedömde vara mest kulturhistoriskt värdefulla. De ritades av Nils Tesch och är enligt Elfström högklassiga exempel på femtiotalsarkitektur.

I den ansökan om detaljplan som Botrygg nu lämnat in till kommunen föreslås den gamla skolbyggnaden åter bli skola och/eller förskola. Elevhemmet och personalbostäderna ska byggas om och renoveras till bostäder. En av byggnaderna är dock så hårt angripen av mögel att det kan bli aktuellt att riva och återuppföra den.

De övriga sju byggnaderna i området planerar Botrygg att riva. I stället vill företaget bygga 150–160 småhus och ett par flerbostadshus. I en första skiss är fem av småhusen villor och resten radhus.

– Sammanlagt rör det sig om cirka 200 bostäder. Men vi är i ett tidigt skede och mycket kan ändras innan det här är klart, säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Linköpings kommun var länge nära att köpa marken av regionen, men prislappen på 34,5 miljoner kronor ansågs för hög. Botrygg betalar betydligt mer – 10 miljoner nu och ytterligare 70–90 miljoner om en detaljplan för bostäder blir antagen.

Betyder det att kommunen gick miste om en bra affär?

– Jag vill inte kommentera kommunens affärer. Men vi hade kanske inte heller velat betala 34 miljoner om vi hade fått ta risken med detaljplanen. Nu är det regionen som tar den risken och det gör att vi kan betala mer och att regionen får bättre betalt säger Adam Cocozza.

Några svårigheter finns. Marken består av alunskiffer med förhöjda halter av tungmetaller. Det gör att Botrygg räknar med att behöva schakta bort två meter massor och ersätta med nya. En stensättning från brons- eller järnåldern kan påverka byggplanerna.

– Men vi känner oss trygga med att det kommer att gå att bygga bostäder här. Med tanke på läget vid Roxen och Bergs slussar och med bara tio minuter till stan räknar vi med att det kommer att bli ett attraktivt område, säger Adam Cocozza.

Förutom anslutningar från Stjärnorpsvägen ska man utreda möjligheten att bygga en ny tillfartsväg från sydöst som även leder fram till besöksparkeringen vid slussarna.

Karta: Gamla Vretaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!